Komende wedstrijden Oranje Groep A WK kwalificatie 2018

WK Voetbal. De Nederlandse voetbalsters moeten in de laatste en beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen aantreden zonder Stefanie van der Gragt. De verdedigster van FC Barcelona kampt met een bovenbeenblessure.

Ook reserve doelvrouw Jennifer Vreugdenhil ontbreekt vanwege knieklachten in de selectie van bondscoach Sarina Wiegman voor het duel op dinsdag 4 september in Oslo. Vreugdenhil wordt vervangen door 117-voudig international Loes Geurts. De 32-jarige Geurts stopte na het gewonnen EK van 2017 een tijdje met voetballen, maar heeft haar carrière weer opgepakt.

“Wij spelen altijd om te winnen, ook tegen Noorwegen”, zegt Wiegman. “Ook al weten we dat we aan een gelijkspel genoeg hebben. Noorwegen is een topland, maar dat zijn wij ook. Het zal een mooie, interessante en moeilijke wedstrijd worden. Maar we willen ons kwalificeren voor het WK en dat is sowieso niet makkelijk. Uiteindelijk denk ik dat wij zoveel kwaliteiten hebben, dat wij de betere ploeg zijn.”

Miedema keert terug

Tegenover de afwezigheid van Van der Gragt en Vreugdenhil, staat de terugkeer van Vivianne Miedema in de selectie. De spits van Arsenal ontbrak in de wedstrijden tegen Noord-Ierland en Slowakije vanwege blessures. Miedema, goed voor 50 doelpunten in 63 interlands, is nu weer fit.

Middenvelder Inessa Kaagman, die Ajax na twee landstitels verruilde voor Everton, zit voor het eerst bij de groep. De selectie van Wiegman bestaat inmiddels voor het grootste deel uit voetbalsters die in het buitenland hun geld verdienen. Slechts zes van de 23 opgeroepen internationals komen voor Nederlandse clubs uit.

Cruciaal duel

Nederland en Noorwegen gaan in de Intility Arena in Oslo naar alle waarschijnlijkheid uitmaken wie zich rechtstreeks plaatst voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje staat in de kwalificatiegroep van vijf landen aan kop met negentien punten uit zeven duels, de Noorse vrouwen hebben vijftien punten uit zes wedstrijden. Ze spelen eind deze maand eerst nog uit tegen het puntloze Slowakije.

Bij een gelijk puntentotaal geeft het onderlinge resultaat de doorslag. Oranje begon de kwalificatie vorig jaar met een zwaarbevochten zege in blessuretijd op Noorwegen. In De Euroborg werd het destijds 1-0 dankzij een treffer van Miedema.