WK Voetbal 2018. Eén dag voor de start van het WK 2018 heeft de Spaanse voetbalbond bondscoach Julen Lopetegui ontslagen. Fernando Hierro, technisch directeur van de Spaanse voetbalbond, is aangewezen als nieuwe bondscoach.

Het ontslag van Lopetegui volgt een dag na de bekendmaking dat hij na het WK aan de slag gaat als trainer van Real Madrid. Hier volgt hij de opgestapte Zinedine Zidane op. Deze keuze is bij de Spaanse voetbalbond niet in goede aarde gevallen. Volgens voorzitter Luis Rubiales kan Lopetegui, die zijn contract bij de Spaanse voetbalbond vorige maand nog verlengde, niet meer onafhankelijk zijn.

Voetbalbond onaangenaam verrast

Rubiales gaf tijdens de persconferentie aan dat hij pas op het allerlaatste moment op de hoogte werd gebracht van het nieuws. Ook dit speelde mee in de moeilijke beslissing om Lopetegui aan de kant te zetten.

“De onderhandelingen hebben plaatsgevonden zonder dat wij daarvan wisten”, aldus Rubiales tijdens de ingelaste persconferentie. “Pas vijf minuten voor het persbericht van Real Madrid kwam, zijn wij ingelicht. Dat is niet zoals het hoort.”

Veel werk voor Spanje

Het stokje van Lopetegui wordt per direct overgenomen door Hierro, die als speler jarenlang aanvoerder was van het Spaanse Elftal. Het is de vraag hoe de selectie met de situatie omgaat, aangezien zij wel achter Lopetegui stonden.

Rubiales verwacht echter niet dat het een negatief effect op het team heeft. “We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. De spelers en staf gaan er alles aan doen om zo ver mogelijk te komen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken.”

Speelschema WK Voetbal

Morgen, donderdag 14 juni, gaat het WK Voetbal dan eindelijk van start met de wedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië. Spanje, de kampioen van 2010, komt op vrijdag 15 juni voor de eerste keer in actie. EK-winnaar Portugal is dan de tegenstander. Verder komt Spanje nog in actie tegen Marokko en Iran.