WK Voetbal 2018. Videoscheidsrechters zullen na ieder doelpunt dat gemaakt wordt op het WK Voetbal 2018 in Rusland controleren ook controleren of er sprake was van buitenspel. Dit vertelde scheidsrechtersbaas Massimo Busacca van de FIFA.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van een WK Voetbal  dat er gebruik wordt gemaakt van videorefs. Zij werken tijdens de mondiale eindronde in teams van vier en hebben de beschikking over de beelden van 33 tv-camera’s. Videoarbiters kunnen hun collega op het veld verder adviseren bij vier spelbepalende elementen: doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en als per ongeluk de verkeerde speler een kaart krijgt.

Eén Nederlandse videoref

Slechts één van de vier scheidsrechters zal vanuit de controlekamer communiceren met de arbiter op het veld. Twee van zijn assistenten evalueren lastige spelsituaties vanuit verschillende invalshoeken. De vierde videoref fungeert als grensrechter. Hij moet onder meer voorkomen dat een doelpunt wordt gemaakt na een buitenspelpositie op het veld.

Danny Makkelie is één van de dertien videoscheidsrechters op het WK, die werken vanuit de controlekamer die gevestigd is in het International Broadcast Center IBC in het westen van Moskou. Makkelie is niet de enige Nederlander die actief is op het WK. Hij maakt namelijk deel uit van ‘Team Kuipers’.

WK Voetbal 2018

Het Wereldkampioenschap Voetbal gaat aanstaande donderdag 14 juni officieel van start met de wedstrijd tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Deze wedstrijd wordt, net als de finale, gespeeld in Moskou. Vanwege de afwezigheid van het Nederlands Elftal, zullen veel Nederlanders onze Zuiderburen supporteren.

De Rode Duivels starten op maandag 18 juni met de wedstrijd tegen Panama. Op zaterdag 23 juni neemt België het in de tweede groepswedstrijd op tegen Tunesië, waarna op donderdag 28 juni de absolute kraker tegen Engeland wacht. Benieuwd wanneer de andere favorieten in actie komen? Bekijk dan het volledige speelschema van het WK 2018.