WK Voetbal 2018. Op donderdag 14 juni gaat in Rusland het WK Voetbal van start. Het grootste voetbalevenement ter wereld wordt gespeeld in elf verschillende steden, waaronder Moskou en Sint Petersburg.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Het grootste zorgenkindje van de organisatie is de Baltika Arena in speelstad Kaliningrad. Dit stadion is namelijk gebouwd op een drassige ondergrond. De arena die plaats biedt aan ruim 35.000 toeschouwers, leverde tijdens de bouw al veel problemen op. “De vraag is niet of het stadion zinkt, maar wanneer”, was een veelgehoorde opmerking.

“De plek is wat moerassig, maar er kan gebouwd worden”, vertelde Aras Agalarov, die met bedrijven Mostovik en Crocus Group aan de slag mocht met het stadion. Het bedrijf Mostovik ging in 2014 failliet, waardoor de bouw vertraging opliep. Sportminister Vitali Mutko benadrukte destijds wel dat er echt actie ondernomen moest worden, omdat er anders op zoek gegaan moest worden naar een andere speelstad.

De bouw werd hervat, maar een jaar later waren er verzakkingen van de grond te zien. Lokale bouwautoriteiten wezen met een beschuldigende vinger naar Ziyavudin Magomedov van het bedrijf GlobalElectorService, die de bouw over had genomen van het failliet geraakte Mostovik.

Er zou zand van slechte kwaliteit zijn gebruikt om de grond te verstevigen, wat dus niet helemaal is gelukt. In 2017 leidde onderzoek naar de bouw zelfs tot de arrestatie van Magomedov, zijn broer Magomed en Summa-directeur Artur Maksidov.

Het is dus de vraag hoe het stadion komende zomer stand gaat houden als duizenden voetbalfans in en rondom het stadion lopen. In totaal worden er vier groepsduels gespeeld in de Baltika Arena, die na het WK Voetbal 2018 moet dienen als thuishaven van FC Baltika Kaliningrad.

WK Voetbal 2018

Het stadion in Kaliningrad is een van de vele stadions waarin gespeeld wordt tijdens het WK Voetbal 2018. De openingswedstrijd vindt plaats op donderdag 14 juni in het Olympisch Stadion, dat plaats biedt aan 81.000 toeschouwers. Rusland neemt het in de openingswedstrijd op tegen Saudi-Arabië. In het Olympisch Stadion van Moskou wordt overigens ook de finale van het WK 2018 afgewerkt.