Voorbeschouwing Zweden - Italië WK voetbal 2018 kwalificatie play-offs

WK Voetbal. De interlandloopbaan van de Zuid-Koreaan Hyung-soo Jang zit erop. De 27-jarige verdediger, die afgelopen zomer nog meedeed aan het WK 2018, is door de Zuid-Koreaanse voetbalbond levenslang geschorst wegens het vervalsen van documenten aangaande zijn dienstplicht.

Jang hoefde wegens het veroveren van de gouden medaille op de Aziatische Spelen in 2014 niet 21 maanden het leger in, de vrijstelling die ook Tottenham Hotspur-aanvaller Heung min-Son recentelijk verwierf. In plaats daarvan moest de speler van Tokyo FC wel een militaire basistraining ondergaan en 544 uur gemeenschapsdienst doen.

En bij dat laatste ging het mis. Jang meldde in documenten dat hij in december 2017 buiten liefst 196 uur voetbaltraining had gegeven, maar nu is gebleken dat dit helemaal niet mogelijk was wegens de hevige sneeuwval van toen in het land. De 54-voudig international heeft zijn fout toegegeven en mag dus nooit meer uitkomen voor de nationale ploeg.

Jang, die aanvankelijk al was geschorst voor een maand en daardoor de interlands in november al zou missen, is in een statement diep door het stof gegaan en zal zijn resterende verplichtingen nakomen. Behalve de levenslange schorsing moet hij ook nog de bij de Zuid-Koreaanse bond maximale boete van circa 23 duizend euro betalen.

WK Voetbal 2022

Jang zal hierdoor sowieso het WK 2022 aan zich voorbij moeten laten gaan. Dit evenement wordt ondanks alle opspraak ‘gewoon’ in Qatar afgewerkt. Het voetbalcircus strijkt niet in juli, maar in november neer in het Midden-Oosten. De openingswedstrijd van het WK staat gepland op 21 november en de finale wordt afgewerkt op 18 december 2022. Met slechts 28 dagen is WK 2022 het kortste WK Voetbal in 44 jaar.

In totaal zal er gevoetbald bonden in twaalf stadions, verdeeld over zeven speelsteden. Drie stadions worden gerenoveerd en voor negen stadions geldt dat ze nieuw worden gebouwd. Het grootste stadion waarin gespeeld gaat worden staat in Losail en biedt plaats aan ruim 86.000 supporters.