Welke landen kunnen de Rode Duivels op het WK 2018 tegenkomen?

WK voetbal 2018. De Rode Duivels zijn in een gunstige groep terecht gekomen in de loting voor het WK van volgend jaar dat in Rusland wordt gespeeld. De Belgen spelen in Groep G tegen Panama, Tunesië en in de laatste wedstrijd in de groepsfase treffen ze Engeland.

De groepsfase overleven ze wel. Maar daarna loopt de reis naar de wereldbeker over een parcours vol hindernissen.

Tunesië mogelijk een lastige opponent

Panama bereikte het WK door derde te worden in hun groep, achter Mexico en Costa Rica. Het land staat voor het eerst op een WK voetbal 2018 en heeft al aangegeven ‘voor hun plezier’ te spelen. Panama mag geen obstakel zijn. Tunesië daarentegen, onderging een ware metamorfose nadat trainer Henry Kasperczak de laan uit werd gestuurd en ex-voetballer Nabil Maaloul het overnam. Sindsdien verloor Tunesië geen enkele wedstrijd meer en plaatste zich met een team dat zich heeft ontpopt tot een tamelijk veelzijdige machine die echter aanvallend nog veel tekort komt. Toch zou Tunesië best weleens een lastige kunnen worden voor de Rode Duivels. Dat geldt ook voor Engeland, waarvan de Belgen voor het laatst van wonnen in 1936. Bovendien neemt Engeland Harry Kane mee als doelpuntenkanon.

Volgende tegenstander kiezen

De kansen voor de Rode Duivels om de groepsfase te overleven, liggen dus vrij goed. Maar daarna wordt het stukken lastiger. Als ze de achtste finale halen, treffen ze een land uit Groep H, waarin de teams Polen, Colombia, Senegal en Japan zitten. Als België wint in Groep G, spelen ze op 2 juli in Rostov tegen de nummer twee van Groep H.

Maar als ze tweede worden, treffen ze op 3 juli in Moskou de winnaar van groep H. Wat misschien wel prettig is voorde Belgen, is dat de groepswedstrijden in Poule H al afgerond zijn op het moment dat ze tegen Engeland spelen. Daardoor kunnen ze, als het geen erop of eronder is tegen de Engelsen, nog een beetje kiezen wie hun volgende tegenstander wordt.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Kwartfinale: België – Brazilië / Duitsland

Als de Rode Duivels als groepswinnaar de kwartfinales halen, wordt het pas echt lastig. Als ze hun achtstefinaleduel winnen, spelen dan op 6 juli in Kazan tegen de winnaar van het duel tussen de groepswinnaar van Poule E en de tweede van Poule F. De kans is heel groot dat dit Brazilië is.
of nummer twee uit de achtste finale uit de groepen wedstrijden. Maar ook als ze de kwartfinale ingaan als nummer twee in Groep G, wacht een lastige tegenstander: De winnaar van her duel tussen de groepswinnaar van Groep F en de tweede van Groep E. De kans is zeer groot dat dit Duitsland is.

Als de kwartfinales worden overleefd, volgt de halve finale die op 10 juli de in Sint-Petersburg plaatsvindt. Wie daar precies de tegenstander zal zijn, is nu nog niets te zeggen, behalve dat dit er een uit de groepen A, B, C of D is. Daarbinnen zijn Rusland, Uruguay, Portugal, Spanje, Frankrijk en Argentinië de grootste kanshebbers. Wie de eventuele tegenstander wordt in de finale, is nog helemaal niet te voorspellen.

Mogelijke tegenstanders van de Rode Duivels na de groepsfase

Achtste finales: Colombia of Polen
Kwartfinale: Brazilië of Duitsland
Halve finale: Argentinië, Spanje, Portugal, Uruguay, Frankrijk, Rusland