Gianni Infantino zet door: videoscheidsrechters tijdens WK voetbal 2018

WK Voetbal nieuws. Naar alle waarschijnlijkheid zal er tijdens het WK Voetbal 2018 gebruik gemaakt gaan worden van de videoref. Dit nieuws is bekend gemaakt door International Football Association Board en zal deze maand bevestigd worden door de FIFA.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Naar verluidt is deze beslissing unaniem genomen door alle leden van de IFAB. ‘’Deze historische bijeenkomst, voorgezeten door FIFA-voorzitter Gianni Infantino, brengt het voetbal naar een nieuw tijdperk. De videoref zal helpen met het verbeteren van de integriteit en de gerechtigheid binnen de sport.’’, is in het persbericht van de IFAB te lezen. Daarnaast is ook de vierde wissel bij een eventuele verlenging goedgekeurd.

De voorbije maanden werd er een analyse gemaakt van het gebruik van de videoref in competities in meer dan twintig landen, waaronder België. Ook in Nederland is het systeem meerdere malen ingezet, waaronder tijdens de KNVB Beker. Echter is de videoref al flink ter discussie gesteld door de arbitragezaak van Roda JC, na de verloren kwartfinale tegen Willem II.

FIFA voorstander van videoscheidsrechter

Bij de Wereldvoetbalbond FIFA bleek voorzitter Gianni Infantino voorstander te zijn van het systeem en ook FIFA-marketingchef Philippe Le Floc’h hoopt dat het systeem snel opgenomen wordt binnen de voetbalsport. De FIFA rekent zich snel rijk en beseft dat er economische voordelen zitten aan het gebruiken van de videoref.

Telkens wanneer het spel stil ligt, kunnen er reclameboodschappen getoond worden, zowel in het stadion als tijdens de rechtstreekse uitzendingen op tv. Op die manier kan de FIFA heel wat extra inkomsten genereren. Onder meer tijdens de Confederations Cup 2017 werd de videoref al in gebruik genomen.

WK Voetbal 2018

Het WK Voetbal begint op donderdag 14 juni 2018 met de wedstrijd tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Deze wedstrijd zal gespeeld worden in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou, dat tevens de speelstad is voor de finale op zondag 15 juli 2018.

Als er naar de rest van het speelschema van het WK 2018 wordt gekeken, dan zien we dat België haar eerste wedstrijd speelt op 18 juni tegen Panama. Topfavoriet Brazilië start tegen Zwitserland, terwijl Duitsland het in de eerste groepswedstrijd opneemt tegen Mexico.