Verjongd Duitsland zit goed voor WK voetbal 2018 met Löw

WK voetbal 2018. Duitsland wordt altijd al tot de favorieten gerekend om het WK Voetbal in 2018 te winnen, zeker toen onlangs bekend werd dat Joachim Löw tot in 2020 heeft bijgetekend als bondscoach bij de Duitsers. Maar de Mannschaft was hard aan vernieuwing toe en dat betekende dat Löw een grote gok moest nemen met een groep jonge spelers.

De Duitse Mannschaft zou het jongste team zijn dat in de Confederations Cup speelt. Tot nu toe verloopt het allemaal erg goed. Duitsland zit gebeiteld met Löw aan het roer.

Duitsland in halve finale van generale repetitie voor WK voetbal 2018

Die Mannschaft staat opnieuw in een halve finale, dit keer van de Confederations Cup, het internationale bekertoernooi dat geldt als de ‘generale repetitie’ voor het WK 2018 dat komend jaar – eveneens – in Rusland wordt gespeeld.

Al vanaf het moment dat Löw voor het eerst aantrad als oefenmeester bij het nationale Duitse voetbalteam is het raak. Hij won meteen zijn eerste vijf wedstrijden en beleefde daarmee de meest succesvolle start die een Duitse bondscoach ooit beleefde. De vraag was toen nog een beetje of Löw niet profiteerde van het grondwerk van zijn voorganger, Jürgen Klinsmann, maar al snel bleek dat Duitsland met Löw de juiste keuze had gemaakt. Afgelopen zondag behaalde hij zijn honderdste overwinning met het Nationale Duitse voetbalteam met een 3-1 overwinning op Kameroen, met goals van onbekende namen: Kerem Demirbay en tweemaal Timo Werner. Inmiddels is de halve finale van de Confederations Cup behaald en staan ze donderdag op het veld tegen Mexico.

Successen onder leiding van Löw

Onder leiding van Löw werd Duitsland in 2008 tweede op het EK, in 2010 derde op het WK en in 2012 bereikten ze de halve finale op het EK. Het grote succes kwam met het WK in 2014: Duitsland werd wereldkampioen. Tijdens het EK van 2016 was die Mannschaft iets minder succesvol en kwamen ze niet verder dan de halve finale. Het was duidelijk dat de vaste krachten aan verjonging toe waren.

De Confederations Cup is een cadeautje dat ons helpt ons doel voor volgend jaar te halen.

Dat Duitsland opnieuw een halve finale bereikt, is niet heel onverwachts. Alleen doet Löw dat met een team dat voornamelijk bestaat uit veelbelovende jonge sterren die hij vers uit de Bundesliga heeft geplukt, met amper internationale ervaring. Löw moest wel, het team dat op het vorige WK stond, was duidelijk over de houdbaarheidsdatum. Löw begon aan een zware opdracht om in korte tijd een nieuwe ploeg spelers op te leiden. Hij heeft zich dan ook voorgenomen om in Rusland zoveel mogelijk te experimenteren met zijn jonge talenten tijdens de Confederations Cup.

Verdedigen Duitslands wereldtitel volgende doel

“De Confederations Cup is een cadeautje dat ons helpt ons doel voor volgend jaar te halen,” zei Löw, die hard werkt aan zijn volgende doel: het succesvol verdedigen van Duitslands wereldtitel in 2018. “We kunnen veel verbeteren aan de spelers die mee zijn naar dit toernooi. Ik kan experimenteren onder wedstrijdcondities,” vervolgde de Duitse oefenmeester die nu al voor elkaar kreeg met een verjongde groep spelers wat Nederland eigenlijk na jaren nog steeds niet is gelukt…

Onder de nieuwelingen die in hun eerste wedstrijden voor de vernieuwde Mannschaft meteen al scoorden bevinden zich de namen van Timo Werner, Lars Stindl, Sandro Wagner, Kerem Demirbay en die van Amin Younes. Captain Julian Draxler heeft inmiddels 31 wedstrijden gespeeld voor Duitsland en scoorde drie keer. Namen om in de gaten te houden.

Snel goede resultaten geen wonder volgens Löw

Dat het Löw lukt om met een relatief onervaren ploeg al snel zulke goede resultaten te boeken, is volgens hemzelf niet echt een wonder. “Door de jaren heen hebben de teams in de Bundesliga, de clubs, de Duitse voetbalbond en natuurlijk de coaches hun trainingsmethodes geoptimaliseerd, en een aantal maatregelen geïmplementeerd die nu, 10, 15 jaar later,hun vruchten afwerpen,” legt Löw uit die de rijpe vruchten alleen maar heeft opgeraapt en ze nu op hun merites kan uitproberen in Rusland. “We hebben het geluk dat we een groot aantal getalenteerde spelers hebben. De Bundesliga heeft een enorme invloed op het team en de training die jonge spelers krijgen.”

Löw bagatelliseert daarbij zijn eigen rol. In Nederland loopt ook veel jong en extreem veelbelovend talent rond, maar hier ontbrak het aan een goede oefenmeester die iets kon maken van het vers geplukte fruit. Löw maakte een prijswinnende appeltaart met zijn verse ingrediënten die hem mogelijk een nieuwe wereldtitel gaat opleveren – terwijl Nederland tot nu toe niet verder kwam dan appelmoes…