Sponsors WK voetbal 2018 haken af vanwege corruptie Russische voetbaltop

WK voetbal 2018. Vitaly Mutko, de voorzitter van de Russische voetbalbond zou Darya Pishchalnikova, de Russische discuswerpster die als eerste naar buiten kwam met feiten over grootschalige dopingpraktijken in de Russische topsport, persoonlijk het zwijgen hebben opgelegd.

Pishchalnikova onderdruk om verklaringen en bewijs terug te trekken

Mutko zou Pishchalnikova in 2013, toen hij nog minister van sport was, persoonlijk onder druk hebben gezet om haar verklaringen en bewijs terug te trekken, dit met het oog op de Olympische Spelen van het jaar daarna. Zo niet, zou ze voor haar leven geschorst worden door de Russische bond.

Pishchalnikova had in 2012 anoniem bewijs doorgespeeld aan internationale dopingagentschap WADA, waarna duidelijk werd dat Russische topatleten stelselmatig doping gebruikten binnen een door de Russische overheid georganiseerd systeem.

De onthullingen leidden ertoe dat Russische sporters massaal werden uitgesloten van internationale competities en er dozen vol Olympische en andere medailles retour konden worden gestuurd toen bleek dat er grootschalig was gebruikt door Russische sporters en gefraudeerd met dopingstalen. Mutko moet hebben geweten van deze vanuit de politiek gestuurde praktijken binnen zijn land, en de beschuldigingen dat hij Pishchalnikova heeft gedwongen haar verklaringen in te trekken, maken de hele affaire nog schimmiger.

Mutko in de running voor herverkiezingen Fifa top.

Dergelijke beschuldigingen komen op een slecht moment voor Mutko die namens Rusland de leiding heeft over de Russische voetbalbond en de organisatie van WK in 2018. Hij was tot voor kort minister van sport en is tegenwoordig vervangend minister president van de Russische Federatie. Bovendien is hij momenteel ook in de running als UEFA-lid om herkozen te worden in het machtige bestuur van de FIFA. Voor die verkiezing, moet hij slagen voor een integriteitstest.

Ook al wordt hij genoemd als betrokkene in de Russische dopingschandaal van WADA in hun rapporten, en ook al kan het niet anders dan dat hij heeft geweten van het grootschalige dopingsysteem in Rusland, toch lijkt het erop dat hem dat niet in de weg zal staan om als ‘integer’ door de test te komen, zeggen bronnen tegen The Daily Mail in Engeland.

Volgens hen zal de FIFA binnenkort met de aankondiging naar buiten komen dat de commissie heeft besloten dat Mutko zonder bezwaren benoemd kan worden. Al met al is er dus niets veranderd binnen de FIFA sinds het corruptieschandaal in 2015 dat ervoor zorgde dat Sepp Blatter zijn rol als voorzitter moest opgeven.

Sponsor enthousiasme ontbreekt bij grote bedrijven

Dit soort beschuldigingen aan het adres van de voorzitter van de Russische Voetbalbond, bovenop het hele dopingschandaal, heeft natuurlijk geen goed effect op de geloofwaardigheid van de Russische organisatie van het WK Voetbal in 2018. Dat blijkt ook wel uit het ontbrekende enthousiasme van grote bedrijven om het grootste voetbalevenement ter wereld te sponsoren.

Nieuwe deals blijven uit en bestaande sponsors hebben hun bedenkingen. De enige nieuwe sponsor die de FIFA heeft binnengehaald sinds het WK in Brazilië, is de Chinese Wanda Group. Voor 2018 staan er nu negen sponsors op het lijstje – tegenover de ruim twintig ten tijde van Rio 2016.