Voorbeschouwing Zweden - Italië WK voetbal 2018 kwalificatie play-offs

WK Voetbal 2018. Een grote verrassing is het niet, maar Jorge Sampaoli is ontslagen als bondscoach van Argentinië. Dit nieuws maakte de Argentijnse voetbalbond, AFA, onlangs bekend.

De 58-jarige Argentijn had aanvankelijk een contract getekend tot en met het WK van 2022 in Qatar. Na een gesprek met bondsvoorzitter Claudio Tapia is besloten om de samenwerking per direct te beëindigen. “We bedanken hem voor zijn professionaliteit in deze cyclus”, liet de bond weten.

Onder Sampaoli beleefde Argentinië een dramatisch WK 2018. De ploeg met sterspeler Lionel Messi overleefde ternauwernood de groepsfase, waarna Frankrijk in de achtste finales met 4-3 te sterk bleek.

De oud-trainer van onder meer Sevilla en oud-bondscoach van Chili werd in mei 2017 aangesteld. Hij wist Argentinië vervolgens met veel moeite naar het WK te loodsen. Pas in de laatste wedstrijd werd kwalificatie afgedwongen.

In navolging van Sampaoli neemt de bond ook afscheid van assistent-trainer Jorge Desio en videoanalist Matías Manna. Zij kwamen op voorspraak van Sampaoli naar de Argentijnse bond. De AFA lijkt dus met een volledig schone lei te willen starten.

Stopt Messi?

Het is nog onduidelijk of Messi doorgaat als international. De 31-jarige Argentijnse aanvaller beëindigde twee jaar geleden na de verloren finale in de Copa América al even zijn interlandloopbaan, maar kwam daar korte tijd later op terug.

Op het WK Voetbal in Rusland speelde hij een matig toernooi met onder meer een gemiste strafschop tegen IJsland, waardoor deze wedstrijd in 1-1 eindigde. Alleen tegen Nigeria kwam de vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar tot scoren.

Argentinië speelt zijn eerstvolgende interland op 7 september. Dan in Guatemala de tegenstander in een vriendschappelijke wedstrijd. De bond hoopt voor die tijd een vervanger voor Sampaoli te hebben aangesteld.