Loting WK voetbal 2020 Rusland bekendgemaakt in het Kremlin

WK voetbal 2018. Afgelopen week vond de grote test plaats voor Rusland toen de eerste wedstrijden van de Confederations Cup werden gespeeld. Alles verliep goed, en ook FIFA-baas Gianni Infantino was erbij, keek, en was tevreden. Hij heeft er goed vertrouwen in dat de Russen een prima WK-host zullen zijn. Ook de Braziliaanse president Michel Temer weet nu al zeker dat het WK in Rusland een groot succes zal worden.

Infantino zei op 18 juni dat hij tevreden was om te zien dat de Russische voetbalwereld de organisatie goed voor elkaar heeft in de aanloop naar de 2018 FIFA World Cup. Hij sprak op die dag met afgevaardigden van de Russische voetbalbond in St. Petersburg. Infantino was ook onder de indruk van het niveau van de infrastructuur die de Russen op poten hebben gekregen voor het hosten van de 2017 FIFA Confederations Cup en voor het WK voetbal dat volgend jaar, in 2018 in Rusland gaat plaatsvinden. De stadions die hij bezocht maakten een goede indruk en hij verwacht dat de Russen het WK zonder problemen kunnen organiseren.

WK 2018 net zo’n succes als WK voetbal 2014 in Brazilië

Een dag eerder was de FIFA-voorziter aanwezig geweest bij de openingswedstrijd van de Confederations Cup in St. Petersburg waar gastland Rusland mocht aftrappen tegen Nieuw-Zeeland en met 2-0 won van de ‘Kiwi’s’. Infantino heeft Putin ook met dit succes gefeliciteerd. Het waren gouden tijden voor de Russische pers.

Maar ook de Braziliaanse President, Michel Temer, was vol lof over de aanpak van Rusland voor het aanstaande WK. Het vorige WK vond in 2014 plaats in zijn land en daar weten ze hoe lastig het is zo’n groots evenement tot in de puntjes op de rails te zetten en te zorgen dat alles op tijd klaar is. Ook hij mocht handenschuddend met Putin op de foto na een gezamenlijke persconferentie. Temer zei daarbij: “Ik maak gebruik van deze gelegenheid om Mr. Putin succes te wensen bij het houden van de 2018 World Cup. Ik twijfel er niet aan dat Rusland in staat zal zijn om alles volgens het voorbereide schema voor te bereiden en dat het Wereldkampioenschap in Rusland net zo’n groot succes wordt als het WK in Brazilië in 2014”.

Rusland won de ‘bid’ voor het WK voetbal 2018 van Engeland, Portugal en Spanje en de gezamenlijke bid van België en Nederland.

De elf gaststeden voor het WK Voetbal 2018

Rusland heeft elf gaststeden aangewezen waar de wedstrijden van het WK voetbal in 2018 zullen plaatsvinden: Moskou, St. Petersburg, Sochi, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov aan de Don, Nizhny Novgorod, Yekaterinburg en Samara. In totaal zijn er twaalf stadions waar gespeeld zal worden, want in Moskou wordt er in twee verschillende stadions gespeeld. De wedstrijden voor de Wereldbeker Voetbal van 2018 zullen plaatsvinden van 14 juni t/m 15 juli.

Vechten voor de beste trainingsplek

Maar dat is niet alles. De nationale teams die meedoen aan het WK zullen ook op trainingsstage moeten in Rusland. Het is dan zaak dat de nationale voetbalbonden daar op tijd afspraken over maken zodat ze ook daadwerkelijk terecht kunnen bij een stadion in Rusland waar ze zich het beste kunnen voorbereiden. Duitsland, Brazilië, Zweden en België zijn al hard bezig om te onderhandelen voor de beste plekken. Moskou en St Petersburg zijn erg in trek, maar ook Sochi en Rostov zijn favoriete steden vanwege het stabielere klimaat.

FIFA en het Russische Organiserende Committee (LOC) hebben een lijst met 65 mogelijke standplekken gepubliceerd, die georganiseerd zijn binnen vijf geografische ‘clusters’ waar de 32 deelnemende teams terecht kunnen. Eén van de andere steden waar deelnemende landen hun trainingskamp kunnen opslaan is Grozny, de hoofdstad van het roerige Tsjetsjenië. Ook de Engelse Bondscoach Gareth Southgate is momenteel in Rusland om een goed stadion te boeken, en de Engelsen zien niets in Grozny. De Engelse voetbalbond FA is niet erg happig op Grozny Ze vinden het ook wat vreemd dat de FIFA deze stad heeft aangewezen als potentiële plek voor een oefenkamp terwijl het Engelse ministerie van Buitenlandse zaken een negatief reisadvies heeft voor alle Britten die naar Tsjetsjenië willen reizen “vanwege de veiligheidstoestand”.