WK 2022 nieuws. Dit weekend werd er een opvallend nieuwsbericht geplaatst door ‘The Times’. Naar verluidt heeft Qatar tijdens de toewijzingsprocedure voor het WK 2022 verschillende mensen betaald om de concurrerende bids in een negatief daglicht te zetten.

De Engelse krant heeft via een klokkenluider uitgelekte e-mails en documenten in handen gekregen waaruit dit blijkt. Op deze manier moest de indruk worden gewekt dat er in onder meer de Verenigde Staten en Australië geen draagvlak bestond voor een WK. Naast deze twee landen waren ook Zuid-Korea en Japan in de race voor het WK 2022.

Vernietigend rapport

Journalisten, bloggers en andere hooggeplaatste figuren, onder wie voormalig CIA-agenten, kregen een vergoeding uit Qatar om zich in de media negatief uit te laten over de bids van de Verenigde Staten en Australië. Verder werden groepen studenten studenten de straat opgestuurd om te demonstreren tegen WK bids. Dit was onder andere het geval in Australië.

Daarnaast schreef een Amerikaanse professor, tegen forse betaling, een vernietigend rapport over het Amerikaanse bid. De conclusie van het rapport, dat een WK negatieve financiële gevolgen zou hebben voor de Verenigde Staten, werd vervolgens gretig doorgestuurd naar verschillende media.

Hard bewijs

De strategie van het Qatarese bid is opgezet en uitgevoerd door Brown Lloyd Jones (BLJ), een communicatie bedrijf uit New York. Er zou een e-mail van Michael Holtzman, president van BLJ, zijn uitgelekt, waarin hij schrijft over de strategie. “De afgelopen maanden hebben we een uitgebreide operatie ondernomen om de concurrerende bids te ondermijnen, in het bijzonder Australië en de Verenigde Staten”, zo citeert ‘The Times’ Holtzman.

Het is niet de eerste keer dat de kandidatuur van Qatar in opspraak raakt. Eerder deed de FIFA twee jaar lang onderzoek naar corruptie in de toewijzingsprocedure, maar hiervoor werd geen bewijs gevonden. Het is onduidelijk welke gevolgen de onthullingen hebben voor het WK Voetbal 2022, aangezien er volgens de krant nu wèl sprake is van hard bewijs.

Qatar ontkent beschuldigingen

Naar aanleiding van de berichtgeving vanuit ‘The Times’ heeft de voetbalbond van Qatar middels een officieel statement alle beschuldigingen ontkent. Een woordvoerder liet weten dat men altijd aan de hoogste standaarden wat betreft ethiek en integriteit heeft voldaan.

“Als gevolg van de krantenartikelen van vandaag, ontkennen we alle beschuldigingen op krachtige wijze. We zullen de nodige stappen ondernemen om de integriteit van het bid van Qatar te beschermen en onze advocaten verdiepen zich momenteel in de zaak. Het recht om dit toernooi te organiseren is door ons verkregen omdat ons voorstel het beste was en omdat het tijd is dat het Midden-Oosten zijn eerste WK organiseert”, luidt de verklaring.

WK voetbal 2022

Het WK 2022 wordt niet gespeeld in de zomer, maar in de winter van 2022. De 32 deelnemende teams maken tussen 21 november en 22 december 2022 hun opwachting in het Midden Oosten. Na het mislopen van het WK 2018, hoopt Nederland er over vierenhalf jaar wel weer bij te zijn.