Alle Europese deelnemers WK voetbal 2018 bekend

WK Voetbal. FIFA verhoogt het prijzengeld bij het WK voor vrouwen, dat volgende jaar wordt gehouden, naar 30 miljoen dollar. Dat maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino bekend. “Dit is een zeer belangrijk bericht voor het vrouwenvoetbal”, stelt de Zwitserse preses.

In 2015, toen Oranje voor het eerst op het WK was, werd er nog 15 miljoen dollar verdeeld over de 24 deelnemende landen. De FIFA verdubbelt dat bedrag voor het WK 2019 en heeft bovendien 20 miljoen dollar apart gezet voor de voorbereiding van de WK-landen. Voor het eerst krijgen de clubs van de voetbalsters ook een vergoeding voor het ‘uitlenen’ van de speelsters voor het WK.

Het prijzengeld bij de vrouwen is nog steeds slechts een fractie van het geld dat er bij de mannen wordt verdeeld. Op het WK 2014 in Brazilië werd 576 miljoen dollar verdeeld. Op het WK van dit jaar in Rusland lag de prijzenpot een stuk lager met 400 miljoen dollar, waarvan 38 miljoen naar wereldkampioen Frankrijk ging.

Niet onder de indruk

Spelersvakbond FIFPro is niet onder de indruk van de verhoging van het prijzengeld door de FIFA. “Het verschil met de mannen blijft groot. De doelstelling van gelijkwaardigheid van alle WK-spelers, ongeacht geslacht, blijft ver uit zicht.”

De Australische voetbalbond had al uitgerekend dat wanneer de vrouwenploeg het WK zou winnen ze slechts 50 procent krijgen van het bedrag dat de mannen ontvingen voor het bereiken van het eindtoernooi.

Programma WK kwalificaties

De Nederlandse voetbalsters hopen er op het WK in Frankrijk weer bij te zijn en dienen dan in een tweeluik te winnen van Zwitserland. Vrijdag 9 november is de eerste wedstrijd in stadion Galgenwaard in Utrecht. Vier dagen later volgt de return in het LIPO Park in de Zwitserse stad Schaffhausen.