Polen weer op weg naar de wereldtop

WK Voetbal 2018. Ruim veertig jaar geleden behoorde Polen tot één van de beste voetbalteams ter wereld. Ze wonnen de gouden medaille op de Olympische Spelen 1972 en werden derde op het WK Voetbal 1974 en 1982.

Het heeft decennia geduurd, maar nu zijn de ‘Biało-Czerwoni’ weer terug aan de wereldtop. Zbigniew Boniek, een van de sterspelers uit de jaren ‘70 en ‘80, is momenteel president van de Poolse Nationale Voetbalbond en evalueert de progressie die het huidige Poolse team doormaakt.

‘’We zijn bezig aan een goede ontwikkeling binnen het Poolse voetbal en hopen deze ook in de komende jaren voort te zetten’’, aldus Boniek. ‘’Daarnaast geven we ook veel aandacht aan het jeugdvoetbal en het amateurvoetbal. Ook proberen we het niveau van de dames gelijk te trekken met dat van de heren.’’

“We hebben sinds enkele jaren een nieuwe trainer en een nieuwe speelstijl, die uitstekend blijkt te werken.”

Het sterrenteam van Polen

Het is vier jaar geleden dat Adam Nawalka het stokje overnam als bondscoach van het Poolse voetbalteam. Binnen de kortste keren slaagde Nawalka er in om een sterk team te bouwen. De absolute topspeler aan Poolse zijde is natuurlijk Robert Lewandowski, die zijn brood verdient bij Bayern München.

In de aanval krijgt hij steun van de 22-jarige Arek Milik, voormalig speler van Ajax. ‘’We zijn een totaal ander team dan voorheen. We hebben sinds enkele jaren een nieuwe trainer en een nieuwe speelstijl, die uitstekend blijkt te werken voor dit spelersmateriaal.’’

Ook op andere posities heeft Polen de beschikking over sterke spelers. Wat te denken van de keepers Lukasz Fabianski en Wojciech Szczesny, of verdediger Kamil Glik. Daarnaast kan bondscoach Nawalka nog rekenen op Kamil Grosicki en de ervaren Jakub Blaszczykowski.

Polen op het WK Voetbal

Zoals bekend klimt het Poolse team uit een diep dal dat startte na het WK 1982. Sindsdien slaagde het Oost-Europese land er slechts drie keer in om zich te kwalificeren. De laatste deelname dateert uit 2006, toen Polen in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Op dit moment lijkt Polen de beste papieren te hebben om af te reizen naar het WK Voetbal 2018 in Rusland. In Kwalificatie Groep E staat het team van Nawalka namelijk op de eerste plaats, met 10 punten uit 4 wedstrijden.