Voetbal Nieuws. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Kalusha Bwalya voor twee jaar geschorst. De 54-jarige Zambiaan zou in het verleden giften hebben aangenomen van Mohamed Bin Hammam.

Diezelfde Bin Hammam raakte in 2011 flink in opspraak. De Qatarees zou stemmen hebben gekocht in zijn poging om voorzitter van de FIFA te worden en om het WK van 2022 naar Qatar te halen. Hij kreeg van de wereldvoetbalbond een levenslange schorsing.

De FIFA startte begin vorig jaar een onderzoek naar Bwalya, die tussen 1988 en 1994 voor PSV speelde. De Zambiaanse spits werd in 1988 uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar. Met PSV veroverde hij twee landstitels en een KNVB-beker.

Bwalya was later bondscoach van Zambia en voorzitter van de nationale bond. Hij maakte ook deel uit van het bestuur van de Afrikaanse voetbalbond en kwam zo in contact met Bin Hammam, die naar verluidt flink met geld strooide om stemmen te winnen.

Naast een schorsing van twee jaar kreeg Kalusha ook een boete van 100.000 Zwitserse francs. Dit is omgerekend bijna 90.000 euro.

WK Voetbal 2022

Ondanks alle opspraak wordt het WK 2022 ‘gewoon’ in Qatar afgewerkt. Het voetbalcircus strijkt niet in juli, maar in november neer in het Midden-Oosten. De openingswedstrijd van het WK staat gepland op 21 november en de finale wordt afgewerkt op 18 december 2022. Met slechts 28 dagen is WK 2022 het kortste WK Voetbal in 44 jaar.

In totaal zal er gevoetbald bonden in twaalf stadions, verdeeld over zeven speelsteden. Drie stadions worden gerenoveerd en voor negen stadions geldt dat ze nieuw worden gebouwd. Het grootste stadion waarin gespeeld gaat worden staat in Losail en biedt plaats aan ruim 86.000 supporters.