Kans op WK 2018 kwalificatie Oranje als een lot uit de loterij

WK Nieuws. Het Nederlands damesteam is dichterbij deelname aan het WK 2019. Dankzij de twee keer scorende Lineth Beerensteyn heeft het Nederlands elftal de eerste horde in de play-offs voor het WK genomen.

In Viborg won de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman ook in de tweede play-off wedstrijd van Denemarken. Na de 2-0 van vrijdag in Breda werd het in de Energi Viborg Arena 1-2, met twee doelpunten van Lineth Beerensteyn, die steeds nadrukkelijker lonkt naar een basisplaats in Oranje.

Nederland krijgt begin november in de strijd om het achtste en laatste Europese startbewijs voor het WK te maken met Zwitserland, dat over twee wedstrijden te sterk was voor België (2-2 en 1-1). Beide landen kwamen op 2 maart 2016 in Den Haag voor het laatst tegen elkaar uit. In het Olympisch kwalificatietoernooi won ­Nederland destijds met 4-3, maar Noorwegen pakte uiteindelijk het ticket voor de Zomerspelen in Rio.

Luxeprobleem voor Wiegman

Voor het beslissende tweeluik ­tegen Zwitserland staat Wiegman nu voor de keuze: Beerensteyn of Miedema. In het nadeel van Beerensteyn spreekt dat ze bij haar club weinig aan spelen toekomt. In de drie competitiewedstrijden van Bayern München werd ze of gewisseld of kwam ze pas laat als invalster in het veld. In die weinige speelminuten kwam de snelle, explosieve, balvaste en kopsterke spits bij haar Duitse club nog niet tot scoren.

Wiegman sprak na de gewonnen wedstrijd tegen Denemarken van een luxeprobleem. De statistieken, 51 doelpunten in 65 interlands, zeggen uiteraard veel over de kwaliteiten van Miedema, die vrijdag als invalster nog de lat raakte, maar in de return niet een bijster geïnspireerde indruk maakte. Ook Lieke Martens en Van de Sanden, in Breda allebei goed in de wedstrijd, konden zich niet onderscheiden.

WK 2019

Het WK 2019 is de achtste editie van het WK Vrouwenvoetbal. Het evenement wordt gehouden in Frankrijk. Aan het eindtoernooi nemen in totaal 24 landen deel. De drie beste Europese landen kunnen zich via het WK 2019 kwalificeren voor het Olympisch voetbaltoernooi. Voor Oranje kan het de tweede keer worden dat het mee mag doen op het hoogste niveau. In 2015 strandde de Leeuwinnen in de achtste finales.