Messi verwacht dat Argentinië zal groeien en hoopt op WK-finale

Lionel Messi is 31 als het WK komend jaar wordt gespeeld. Als hij die wereldbeker nog wil toevoegen aan zijn lange lijst, moet het in 2018 gebeuren, want de tijd begint te dringen. Niemand weet of hij er over vijf jaar opnieuw bij kan zijn – en of Argentinië zich dan opnieuw weet te plaatsen. Voor het komende WK was het kantje boord. Het team had sinds mensenheugenis niet zo slecht gepresteerd in aanloop naar een WK.

In 2014 stond Argentinië in de finale van het WK tegenover Duitsland dat met 1-0 won. Ook speelde Messi vier keer een finale in de Copa América, maar won er geen een. Uit frustratie maakte hij in juni 2016 bekend dat hij stopte als speler voor de Albiceleste, het nationale Argentijnse team. Zonder Messi ging het helemaal mis met de Argentijnse kwalificatie voor het WK. Een aantal maanden later, na veel discussie en nadat #NoTeVayasLeo lange tijd trending was op social media en spandoeken door het hele land, kwam Messi terug op zijn beslissing en zorgde er met een hattrick tegen Ecuador voor dat de Argentijnen op het nippertje toch naar het WK Voetbal 2018 in Rusland kunnen afreizen.

Eerst lastige groepsfase doorkomen

Messi denkt dat de slappe aanloop naar het WK niet veel zegt over hoe het team het zal doen. “Er zal nog veel veranderen binnen het team, zeker nu, na die wedstrijd tegen Ecuador” liet Messi enkele weken terug al weten. “We zullen goed in vorm zijn als we daar aankomen want we groeien nog steeds,” zei hij tegen FIFA.com. “Onze eerste prioriteit is om ons op de groepsfase te concentreren en verder te komen, want we zitten in een lastige groep. Daarna kunnen we kijken hoe het zich verder ontwikkelt,” vervolgde Messi.

“We moesten ons ergens doorheen werken wat we niet hadden verwacht of verdiend, want we hadden die eerdere wedstrijden tegen Venezuela en Peru met gemak moeten kunnen winnen. Als we dat hadden gedaan, hadden we dat wat waar we uiteindelijk doorheen zijn gegaan niet hoeven meemaken,” vervolgde de recordspeler. “Het team zal groeien en al die spanning en angst kwijtraken die het heeft gevoeld vanwege die wedstrijd [tegen Ecuador] en vanwege het gevaar dat we ons doel niet bereiken. Het nationale team zal nog veel veranderen,” aldus Messi.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Finale spelen en ditmaal ook winnen

Messi neemt de rol van aanvoerder op zich tijdens het WK. Afgelopen week ontving hij opnieuw een prijs, de Marca Award voor de beste speler in de Spaanse Liga in 2016-17. Ook daar werd hij gevraagd naar zijn verwachtingen voor het WK, en specifiek of hij dacht dat er een finale tussen Argentinië en Spanje in zou kunnen zitten. Messi antwoordde, “Ik weet niet of dat een droomfinale zou zijn, maar het zou ongelooflijk zijn om nog een keer in een finale van een wereldkampioenschap te spelen en dit keer ook het geluk te hebben om hem te winnen”.

Lionel Messi heeft zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt tijdens zijn voetbal carrière. Met Barcelona werd hij acht keer Spaans kampioen, vijf keer winnaar van de Copa del Rey, zes keer won hij de Supercopa de España, vier keer de Uefa Champions League, drie keer de Uefa Super Cup en drie keer de FIFA Wereldbeker voor Clubs.

Grote beker voor Argentinië ontbreekt nog op lijstje

Met vijf stuks won Messi de meeste Gouden Ballen die een voetballer ooit won, en voor deze en al die andere Gouden Schoenen, Zilveren Ballen, Trofees en Awards die hij tijdens zijn nu al legendarische carrière won als Beste speler – jeugdspeler – spelmaker – team – doelpuntmaker, etc., daarvoor heeft hij zo onderhand een vliegtuighangar nodig. Voor Argentinië -hij speelde 123 keer voor het nationale team- is hij recordhouder voor de meeste doelpunten ooit: hij scoorde 61 keer voor zijn land. In 2008 werd Messi met het Argentijnse team winnaar van de gouden plak op de Olympische Spelen. Maar een grote beker voor Argentinië op een écht groot toernooi ontbreekt nog zijn lijstje. Het WK in Rusland is mogelijk zijn laatste kans.

Het FIFA WK 2018 in Rusland begint op 14 juni. Argentinië speelt in Groep D waarin ook IJsland, Kroatië en Nigeria zijn ingedeeld. De eerste wedstrijd die de Argentijnen spelen, is op 16 juni IJsland wordt de eerste tegenstander voor Messi en La Albiceleste.