Kans op WK 2018 kwalificatie Oranje als een lot uit de loterij

WK voetbal 2018. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat Oranje het WK gaat halen. De ploeg van Dick Advocaat staat er momenteel dan wel goed voor en kan nog tweede in hun groep worden, maar ze hebben nu slechts dertien punten.

Zelfs als het Nederlands elftal de laatste twee kwalificaties tegen Wit-Rusland en Zweden wint in Groep A, is deelname nog niet zeker. De kans is namelijk heel groot dat Oranje dan eindigt met het kleinste aantal punten van alle nummers twee. Zelfs als Oranje beide duels wint, is het team voor plaatsing voor het WK afhankelijk van de prestaties van de teams in andere groepen.

Bekijk het WK 2018 kwalificatie speelschema.

Oranje is uitgeleverd aan andere teams

Niet alle nummers twee uit de groepsfase mogen door naar het hoofdtoernooi. Alleen de beste ploegen plaatsen zich direct en de minder goede mogen nog een play-off spelen. Alleen de nummer twee die de minste punten heeft behaald is definitief uitgeschakeld. Omdat Oranje zo’n laag puntenaantal heeft, is de kans reëel dat Oranje aan het kortste eind zal trekken. Als beide wedstrijden worden gewonnen, komt Nederland uit op 19 punten. Oranje heeft een wonder en heel veel geluk nodig.

Als het op doelsaldo aankomt, is het bovendien van belang dat Wit-Rusland als laatste eindigt in poule A in plaats van Luxemburg – anders wordt zelfs dát nog lastig. Nederland is dus uitgeleverd aan wat andere teams nog gaan doen in hun laatste twee kwalificatiewedstrijden.

De nummers twee van een aantal groepen zijn voor Oranje inmiddels niet meer te achterhalen:
Groep B: nummer twee, Portugal, heeft al 21 punten
Groep C: nummer twee Noord-Ierland, heeft al 19 punten
Groep G: nummer twee Italië heeft al 19 punten

Bij de overige groepen hebben de nummers twee in elk geval meer punten dan Oranje nu heeft, maar theoretisch kan het Nederlands elftal door het oog van de naald kruipen als het in een of meer van deze groepen gruwelijk misgaat voor hun huidige nummers twee. Nederland – mits ze de volle negentien punten pakken – kan dan alsnog de play-offs halen.

Ierland bedreiging voor Nederlands elftal

Groep D: nummer twee Wales heeft 14 punten. Wales moet nog uit spelen tegen Georgië en ontvangt Ierland. Als Wales beide wedstrijden wint, kan Oranje er niet meer langs. Ierland staat derde met 13 punten, net als Nederland, en kan dus nog een bedreiging worden als zij hun beide wedstrijden winnen. Lichtpuntje is dat het doelsaldo van Nederland er tegen die tijd net zeer waarschijnlijk net wat beter uitziet dan dat van Ierland – en dat hangt er ook weer vanaf hoe goed Wit-Rusland en Luxemburg het nog doen.

Groep E: Montenegro en Denemarken staan een soort gedeeld tweede met elk 16 punten en treffen elkaar nog. Als één van de twee vier punten pakt in hun resterende wedstrijden, kan Oranje hier ook niet meer langs.

Groep F: alle teams in deze groep hebben meer punten dan Oranje. Slowakije staat tweede met 15 punten, Slovenië derde met 14 punten en Schotland vierde met 14 punten. Als één van deze teams hun beide wedstrijden wint, is het over voor Oranje. Maar de kans dat het niet gebeurt, bestaat ook, wat dan weer gunstig kan uitpakken voor Nederland.

Bekijk hier de volledige WK kwalificatie standen

Ook Griekenland groot gevaar voor Oranje

Groep H: Bosnië-Herzegovina is nu tweede 14 punten, en Griekenland derde met 13 punten – en daarmee zijn ze misschien nog een groot gevaar voor Oranje . De Grieken hebben nu namelijk een beter doelsaldo dan Nederland. Ze spelen thuis nog tegen Gibraltar en gaan nog naar Cyprus. Als ze tweede worden en alleen als Nederland een beter doelsaldo heeft – wat ook weer afhangt van of Wit-Rusland laatste wordt in de poule – kán Nederland de play-offs halen.

Kwalificatie Oranje voor WK voetbal 2018 als winnen in een lotterij

Groep I: IJsland is tweede met 16 punten, Turkije derde met 14 punten en Oekraïne vierde met 14 punten. Als een van deze teams hun beide wedstrijden wint, is het over voor Oranje. Als elk van deze teams slechts een keer wint, kan het nog net voor Oranje.

Kortom, Nederland moet de laatste twee kwalificaties winnen en is verder uitgeleverd aan de uitslagen in de andere groepen. Een soort loterij dus.