Wat zijn de scenario’s voor Oranje richting het WK?

Onze Oranje internationals zijn inmiddels op vakantie, maar ze zullen op het strand nog weleens terug denken aan de WK-kwalificatie. Het WK in Rusland halen zal lastig worden, maar het kan nog wel. Zelfs winst in de poule is nog mogelijk. Wat zijn de scenario’s?

De vraag die op ieders lippen ligt is: Kan Oranje andermaal ontsnappen. Nog vier wedstrijden te gaan van augustus tot en met oktober. Vier stints in deze race, we bekijken het hier van duel tot duel.

Stint 1 op 31 Augustus

Wedstrijden: Frankrijk – Nederland & Bulgarije – Zweden
De eerste wedstrijd na de zomer is in Parijs. Frankrijk-uit. Een vraag wordt: wat te doen met de speelwijze in Parijs? Een muur opzetten achter Robben en hopen op een snelle uitbraak? Maar: een 5-3-2 systeem zoals op het WK ziet Advocaat niet meteen als optie, omdat Frankrijk normaal gesproken met één diepe spits speelt en één erachter, waardoor er vooral een extra zwaar bezet middenveld nodig zal zijn.

Gelijktijdig trapt Zweden op 31 augustus af in Bulgarije, als koploper in de poule. Dat gaat zorgen voor een andere druk. Maar de Zweden weten ook: als Oranje verliest in Parijs en zij winnen zelf in Sofia, dan wordt Nederland op een bijna onoverbrugbare achterstand van zes punten gezet. Dan zou het dus in augustus al zowat klaar zijn voor ons.
Etappe 2

Stint 2 op 3 september

Wedstrijden: Nederland – Bulgarije & Frankrijk – Luxemburg & Wit-Rusland – Zweden
Tegen Bulgarije geldt een thuisvoordeel, de wedstrijd is in Amsterdam. Deze avond nemen we revanche op de Bulgaren. Op de andere velden zal Frankrijk thuis tegen Luxemburg aan zijn doelsaldo werken, terwijl Zweden de tweede uitbeurt binnen vier dagen wacht. Dat kan een factor zijn: van hun laatste vier duels spelen de Zweden er drie buitenshuis. Averij ligt dan toch sneller op de loer.

Stint 3 op 7 oktober

Wedstrijden: Wit-Rusland – Nederland & Bulgarije – Frankrijk & Zweden – Luxemburg
We naderen een cruciale fase, uit tegen Wit-Rusland. Oktober is de maand waarin de eerste blessures vallen. Ook is het dan duidelijk welke Oranje spelers speeltijd bij hun club krijgen. De Fransozen gaan op 7 oktober naar Sofia, tegen het voor hen altijd lastige Bulgarije. In 1993 werden ze in de laatste minuut door de Bulgaren uitgeschakeld voor deelename aan het WK in 1994 (Verenigde Staten).

Sint 4 op 10 oktober

Wedstrijden: Nederland – Zweden & Frankrijk – Wit-Rusland
De absolute eindfase Nederland tegen Zweden. We hebben wat goed te maken. Als dit lukt dan ontploft het land en gaan we massaal de straat op, we richten een standbeeld voor de kleine generaal op en Hans van Breukelen wordt levenslang benoemd tot voorzitter van de KNVB. Want het is gelukt, Nederland kwalificeert zich voor het WK in Rusland. Het kan raar lopen.