WK 2022. Het WK van 2022 wordt als het aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino ligt niet alleen in Qatar gehouden, maar mogelijk ook in andere omliggende landen. Hij sprak zaterdag in zijn speech op de G20-top in Buenos Aires de hoop uit dat meerdere landen wedstrijden op het komende WK zullen huisvesten.

“Misschien, als het voetbal ervoor zorgt dat dromen waarheid worden, zullen we in 2022 een WK beleven in Qatar en ook, waarom niet, wat wedstrijden in andere landen aan de Arabische Golf”, zei Infantino.

“Maar dat is weer een ander verhaal, hopelijk met een mooi einde.” De voorzitter van de mondiale voetbalbond voegde daar het woord ‘inshallah’ aan toe, wat ‘bij Gods wil’ betekent.

Meer deelnemers

Het is nog niet duidelijk hoeveel landen een ticket krijgen voor het WK in Qatar. De FIFA hoopt 48 landen mee te laten doen aan het mondiale eindtoernooi, maar dat voornemen stuit vooralsnog op veel verzet. Nu is het nog zo dat 32 landen mogen deelnemen aan het WK en vanaf 2026 zijn dat er 48.

Mocht het aantal deelnemers worden uitgebreid, dan heeft Qatar ook haar buurlanden nodig om de wedstrijden te huisvesten. De relatie tussen het golfstaatje met zo’n 2,5 miljoen inwoners en buurlanden als Saudi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten is echter sinds enkele maanden behoorlijk bekoeld.

Speelschema WK 2022

Om de zinderende hitte in de zomer te vermijden, wordt het WK in de winter afgewerkt. De wedstrijden zijn van 21 november tot en met 18 december. Het is de eerste keer dat het mondiale eindtoernooi in de herfst op het programma staat.