Het Nederlands Elftal op het WK Voetbal

WK Voetbal 2018. Voetballiefhebbers moeten nog ruim één jaar geduld hebben voordat in Rusland het WK Voetbal 2018 begint. Nederland wist meerdere WK-finales te bereiken, maar het is nog allerminst zeker of het ook volgend jaar aan de start verschijnt.

Nederland op WK’s

Nederland maakte in 1934 voor het eerst haar opwachting op het grootste voetbalpodium ter wereld. De eerste ronde was destijds het eindstation. Vervolgens duurde het tot 1974 voordat Oranje zich weer wist te kwalificeren. Gedurende dit toernooi speelde Nederland misschien wel het beste voetbal aller tijden. Mede dankzij Johan Cruijff werd de finale gehaald, die uiteindelijk verloren ging tegen West-Duitsland.

Vier jaar later bereikte Oranje weer de finale, die opnieuw verloren ging tegen het gastland. Na deze twee grote successen brak er een grijze periode aan. Deze periode duurde tot het WK Voetbal 1998. Nederland speelde in Frankrijk een sterk toernooi en behaalde uiteindelijk een vierde plaats.

Vier jaar later ontbrak het Nederlands Elftal voor de laatste keer tijdens een WK Voetbal, gevolgd door een achtste finale in 2006. De laatste twee edities laat Oranje zich weer van haar beste kant zien. In 2010 werd het, onder leiding van Bert van Marwijk, opnieuw tweede en in 2014 behaalde Nederland de derde plaats.

Zware kwalificatiereeks voor Nederland

Het is nog allerminst zeker of Oranje zich weet te plaatsen voor het WK Voetbal 2018. Nederland staat momenteel op een tweede plaats, met drie punten achterstand op koploper Frankrijk. Zweden heeft evenveel punten als Nederland, maar staat derde op doelsaldo. Mocht de huidige tussenstand ook de eindstand worden, dan is Nederland veroordeeld tot het spelen van een play-off.

De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd van Oranje staat gepland op 25 maart 2017. Bulgarije is dan de tegenstander. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op 9 juni 2017 in de Rotterdamse Kuip tegen hekkensluiter Luxemburg.

WK Voetbal 2018

Mocht het Nederlands Elftal deelname aan het WK Voetbal 2018 afdwingen, dan start het toernooi voor Oranje op 14 juni 2018. Mocht het team van Danny Blind net als in 1974, 1978 en 2010 de finale bereiken, dan komt het op 15 juli 2018 voor de laatste keer in actie.