Misterchip voorspelt dat Brazilië kampioen wordt op WK voetbal 2018

Het WK levert altijd geweldige momenten op, verrassende landen en de mooiste doelpunten. Maar succes op het WK blijft een Europese en Zuid-Amerikaanse aangelegenheid.

Twee uitzonderingen in geschiedenis WK voetbal

Als je voetbalfans vraagt welk land buiten Europa en Zuid-Amerika als laatste de halve finales van een WK heeft gehaald, komen de meeste nog wel op Zuid-Korea in 2002. Onder leiding van Guus Hiddink vocht het land zich knap langs onder meer Portugal, Italië en Spanje alvorens het werd uitgeschakeld door Duitsland.

Maar diezelfde voetbalfans zullen veelal niet het enige andere land buiten Europa en Zuid-Amerika kunnen noemen dat de halve finale haalde. Jij ook vast niet. Het waren de Verenigde Staten op het allereerste WK voetbal van 1930, waar slechts 13 teams aan meededen.

Na twee groepsduels (tegen Paraguay en België) stond de VS al in de halve finale, waar het met 6-1 werd afgedroogd door Argentinië. Op het WK voor Clubs haalt een ‘exotisch’ team soms de finale, maar winnen blijft ook daar een voorrecht voor Europa en Zuid-Amerika.

Noord-Amerika heeft statistisch de beste kans

Als ik zou moeten voorspellen van waar de volgende verrassing komt, zou ik vooral kijken naar het continent Noord-Amerika. Het Nederlands Elftal had op het WK 2014 nog veel moeite met een land uit die regio. In de kwartfinale moest penaltykiller Tim Krul ons helpen tegen Costa Rica. Met de huidige negentiende plek op de FIFA-ranking zijn ze echter niet het beste land buiten Europa en Zuid-Amerika. Twee plekjes hoger staat buurland Mexico.

In 1970 en 1986 kwam Mexico nog tot de kwartfinales op het WK, niet toevallig ook tweemaal in eigen land. De afgelopen zes edities was het land consistent: telkens was de achtste finale het eindstation. In de eindgroep voor kwalificatie voor het WK 2018 met zes landen (en drie directe tickets) staat Mexico na twee duels tweede achter Costa Rica. Als het land het WK 2018 haalt, heeft het met spelers als Andrés Guardado, Hector Moreno (beiden PSV), Guillermo Ochoa, Javier Hernandez en Oribe Peralta een ervaren en sterke as om op te bouwen.

Egypte de hoop voor Afrika

Op het afgelopen WK 2014 in Brazilië moesten we na de groepsfase al afscheid nemen van alle vijf de Afrikaanse teams. In het verleden was driemaal de kwartfinale het hoogst haalbare voor het continent. Roger Milla leidde Kameroen ernaartoe in 1990, Senegal kwam in de kwartfinale in 2002 en Ghana verloor in 2010 in extremis van Uruguay (en de hand van Luis Suarez) in de kwartfinale.

Opvallend genoeg missen we zevenvoudig Afrika Cup-kampioen Egypte in dat rijtje. Het land won die Afrika Cup bijvoorbeeld drie keer op rij tussen 2006 en 2010, maar de laatste WK-deelname dateert alweer van 1990 – overigens de tweede deelname na 1934.

De verliezend finalist van de Afrika Cup van dit jaar is echter goed op weg richting WK-kwalificatie. Met plek 23 op de FIFA-ranking is Egypte het beste Afrikaanse land op dit moment. Ivoorkust staat er ook goed voor, en lijkt een ‘dark horse’ te zijn voor succes op het WK 2018 met sterke spelers uit Europese competities.

En Azië dan?

Zuid-Korea was dus het laatste land buiten de twee sterkste continenten dat wist te ‘stunten’ op het WK. Hoe zit het nu dan met de kansen van Azië in Rusland volgend jaar? Japan is met plek 52 het beste op de FIFA-ranking, vlak voor Australië op plek 54. Dat land speelt sinds 2005 zijn kwalificatie in Azië, vandaar dat ik het erbij neem.

Zij bestrijden elkaar nu in een groep om directe kwalificatie, maar moeten ook met Saudi-Arabië afrekenen. Maar als je buiten de top 50 van de FIFA-ranking zit, wordt het toch erg lastig om zelfs als outsider te worden gezien voor het WK.