Gianni Infantino zet door: videoscheidsrechters tijdens WK voetbal 2018

WK voetbal 2018. FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt dat de proef videoscheidsrechters tijdens de Confederations Cup een geweldig succes waren. Daarom wil hij zijn plannen doorzetten om volgend jaar al videoscheidsrechters, ook wel VAR’s genoemd, te gaan inzetten tijdens het WK. Niet iedereen is het daarmee eens en Fifa moet eerst zorgen dat iedereen met het systeem overweg kan, zowel scheidsrechters als spelers. Er ging namelijk ook heel veel fout in Rusland.

Niet iedereen was even enthousiast als Infantino over het gebruik van de videoscheidsrechters tijdens de Confederations Cup in Rusland, vooral omdat het nemen van beslissingen waarbij de ‘VAR’s’ een rol speelden erg veel tijd in beslag namen, er soms veel verwarring ontstond en omdat uiteindelijk zelfs de verkeerde beslissingen werden genomen na overleg met de videoscheidsrechters.

Training om met nieuwe systeem te werken noodzakelijk

Het VAR-systeem was wél een succes toen het onlangs werd ingezet tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Spanje. De scheidsrechters bij die wedstrijd waren Duits en hadden al een dikke training achter de rug om met het nieuwe systeem te leren werken. In Duitsland werd besloten om alle scheidsrechters in de Bundesliga alvast te trainen voordat het systeem daar volgend jaar zal worden ingevoerd. Het probleem ligt bij de landen die nog niets aan training hebben gedaan, wat pijnlijk duidelijk werd tijden de Confederations Cup.

Er zijn dertien nationale voetbalbonden en organisaties die hebben aangegeven mee te willen doen aan de proeven met videoscheidsrechters, en een aantal daarvan is er ook echt mee aan de slag gegaan. Dat is niet veel en het WK voetbal is al dichtbij. Dat betekent dat er straks veel scheidsrechters, maar ook trainers en teams op het veld zullen staan die amper ervaring hebben met het systeem.

“We moeten nog wel werken aan enkele details, de communicatie en de snelheid waarmee besluiten worden genomen”

WK voetbal 2018 als testgrond VAR-systeem

FIFA zal er dus voor moeten zorgen dat alle scheidsrechters die op het WK zullen werken, goed worden opgeleid. Infantino gaf dat ook toe: “We moeten nog wel werken aan enkele details, de communicatie en de snelheid waarmee besluiten worden genomen”. Maar de Chileense bondscoach Juan Antonio Pizzi gaf al aan dat dit niet genoeg is, omdat het spelers uit hun ritme en hun spel haalde: “Ik zou zeggen dat zulke technologie ons meer rechtvaardigheid kan bieden binnen het voetbal, maar zoals het nu gaat is het erg moeilijk voor de spelers. Zelfs als de beslissing juist is, heeft het nog een enorme impact op hun emoties.” Dat is niet iets dat tijdens een WK zou mogen gebeuren. Impliciet waarschuwt de Chileense oefenmeester er dan ook voor om het WK als testgrond te gebruiken voor het VAR-systeem.

VAR-systeem kan tot chaos lijden

Tijdens de wedstrijd van Chili tegen Kameroen op de Confederations Cup, leidde het VAR-systeem alleen maar tot chaos. Eduardo Vargas scoorde tegen het einde van de eerste helft en de goal werd goedgekeurd door de scheidsrechters, die vervolgens gingen twijfelen aan hun eigen beslissing. De goal werd afgekeurd op buitenspel. Toen de videoscheidsrechters vanuit hun cabine het doelpunt vanuit elke mogelijke hoek bekeken konden ze niks ontdekken wat er mis was met dat doelpunt. Maar het doelpunt bleef afgekeurd.

Daarmee schiet het systeem aan zijn eigen doel voorbij: er gebeurde precies het tegenovergestelde van wat het moet doen. De videoscheids moet ingrijpen als zij zien dat het bij de collega’s op het veld fout gaat, maar in deze wedstrijd leidde het systeem ertoe dat scheidsrechters aan zichzelf en hun vermogen om beslissingen te maken gingen twijfelen. Het gevolg was onnodig ingrijpen, oponthoud en veel onrust – maar erger nog, een foute beslissing. En dat zijn precies de zaken die het gebruik van de VAR’s zou moeten voorkomen: zo min mogelijk ingrijpen zodat het spel maximaal kan profiteren van de extra mogelijkheid en foute beslissingen voorkomen.

Spelers en scheidsrechters hebben tijd nodig om aan het nieuwe systeem te wennen

De Chileense bondscoach Pizzi is het op zich wel met Infantino eens dat het gebruik van videoscheidsrechters het spel rechtvaardiger kunnen maken, maar alleen als iedereen daar klaar voor is. “Dit systeem heeft tijd nodig om het goed erin te krijgen, we zitten nog in de testfase,” zei hij. Toch kon hij de negatieve ervaringen met het gebruik van de VAR’s in Rusland wel relativeren. “Het zorgde voor onrust, maar dat is omdat we er niet aan gewend zijn. We moeten zien hoe het zich ontwikkelt”.

Maar Infantino houdt vol en zei op een persconferentie: “Niets staat in de weg om VAR te gaan gebruiken, wat mij betreft. Tot nu toe is het succesvol. We leren, we verbeteren, we gaan door met testen.”

Het VAR-incident in de wedstrijd tegen Chili was niet het enige waar Kameroen mee te maken kreeg bij de CF: in hun wedstrijd tegen Duitsland was er een Colombiaanse scheidsrechter die geel gaf aan Ernest Mabouka. Vervolgens greep de VAR in, en werd het een rode kaart. Door de stress trok scheidsrechter Wilmas Roldan de rode kaart tevoorschijn voor de neus van Mabouka’s teamgenoot Sebastien Siani – die dus het veld moest ruimen. Team Kameroen was boos, en Roldan moest opnieuw de beelden bekijken – en nu kreeg ook Mabouka rood…

Maar Infantino was zo blij als een kind met het succes van zijn videoscheidsrechters op de Confederation Cup: “Zonder VAR, zouden we een ander toernooi hebben gehad, een toernooi dat stukken minder rechtvaardig was geweest.”