Foto officiële wedstrijdbal voor WK voetbal 2018 gelekt

WK voetbal 2018. Langzaam aan worden er steeds meer feitjes bekend over het WK Voetbal 2018. Inmiddels is grotendeels bekend welke landen zich hebben gekwalificeerd voor het eindtoernooi, dat Nederland er niet bij zal zijn, welke landen nog wel een kans hebben op een ticket via de play-offs en hoe de officiële wedstrijdbal eruit gaat zien.

Gisteren werd op de Engelse website Footy Headlines de eerste foto gelekt van de ‘Adidas 2018 World Cup ball’, de officiële FIFA-voetbal waarmee gespeeld zal worden tijdens het WK in Rusland. De bal is nog niet officieel gepresenteerd door de FIFA, dat zal pas aan het einde van het jaar gebeuren, vermoedelijk op 1 december.

Originele Telstar ballen inspiratie nieuwe WK bal

De bal is vernoemd naar de serie Telstar-ballen die Adidas ontwierp in de late jaren 60 en 70 van de vorige eeuw maakte. De afgelopen decennia kregen de ballen vooral namen die naar plaatselijke thema’s verwezen of namen in de taal van een gastland. Maar voor het komende seizoen grijpt Adidas terug op de eigen roemruchte voetballengeschiedenis.

De Telstar-bal is de meest iconische voetbal die ooit werd gemaakt en zijn uiterlijk geldt nog altijd als de voetbal par-excellence. Met zijn 32 witte en zwarte vijf- en enkele zeshoekige vlakken, is dit nog altijd de bal die voor iedere pictogram en clipart-illustratie wordt gebruikt. Seignant detail: De Telstar was ook de bal die in 1974 werd gebruikt in de finale van het wereldkampioenschap. Waarin Nederland eigenlijk had moeten winnen van Duitsland.

Nieuwe Telstar WK bal heeft minder naden en vlakken zijn anders verdeeld

De bal ziet er wel wat anders uit dan zijn illustere voorgangers, de vlakken zijn iets anders verdeeld en anders van vorm, er worden speciale verlijmingstechnieken gebruikt voor minder naden en ook krijgt het materiaal een 3D-vormgeving waardoor de grip beter is.

Het is nog wel even afwachten of de foto die Footy Headlines bemachtigde echt is, maar ook of de bal de goedkeuring van spelers al krijgen. Afgelopen week nog ging Manchester City-trainer Pep Guardiola nog helemaal los over de ‘Carabao Cup match ball’ die werd gebruikt in de wedstrijd die ze tegen Wolverhampton speelden – en met 3-1 werd gewonnen op penalty’s.

“Dit is niet aanvaardbaar, de bal was onacceptabel voor een competitie op hoog niveau,” foeterde Guardiola. “Hij is te licht, heeft geen gewicht, het is totaal geen goede bal. Het is onmogelijk om met zo’n bal te scoren en ik kan dat zeggen omdat we wonnen, ik maak geen excuses,” vervolgde hij. “Al mijn spelers hebben gezegd “wat was dat nou?” ‘Het spijt me Carabao Cup, maar dat is geen serieuze bal voor een serieuze competitie,” aldus Guardiola. Inmiddels is dit commentaar tot een enorme rel uitgegroeid, tot en met gesprekken met de FIFA en Mitre, de ballenfabrikant erbij.