FIFA gaat voor videoscheidsrechters tijdens WK voetbal 2018

WK voetbal 2018. Proeven met het systeem van videoscheidsrechters zijn tot nu toe succesvol. Zo succesvol, dat de IFAB-spelregelcommissie van de FIFA overweegt om het systeem al te gaan gebruiken in 2018 tijdens het WK Voetbal in Rusland. Maar er is ook kritiek, want afgelopen december ging het tijdens de Club World Cup nog helemaal mis.

Het systeem met videoscheidsrechters werd het afgelopen jaar getest in o.a. Nederland, de Verenigde Staten en Italië en ook tijdens het Club World Cup in december werd er gebruik gemaakt van videoscheidsrechters. Ook in Amerika wordt het systeem nu getest en afgelopen weekend leverde dat een rode kaart op voor David Villa, toen terugspelen van de videobeelden duidelijk liet zien dat de ex-Barcelonista een vriendelijk mepje aan een tegenstander uitdeelde die om zijn middel hing – regels zijn regels en hand-gezichtcontact is rood.

Groen licht voor videoscheids WK voetbal 2018

Volgende maand in Londen zullen de resultaten van al deze tests worden gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van de IFAB, en de kans is groot dat de FIFA vervolgens snel het groene licht zal geven om het systeem al in 2018 in te zetten tijdens het WK voetbal in Rusland.

In Nederland is de videoscheidsrechter inmiddels enkele keren ingezet tijdens KNVB Bekerwedstrijden. KNVB-directeur Gijs de Jong was na de eerste test in september 2016 al positief en liet aan Voetbal International weten dat hij graag zou zien dat er vaker een videoscheidsrechter kan worden ingezet. “Eigenlijk had dit vijf jaar eerder moeten gebeuren. We hebben direct nieuwe verzoeken ingediend, want we hebben die toestemming telkens nodig als we er gebruik van willen maken”, zei De Jong tegen Voetbal International.

Verwarring rondom goal Ronaldo, foutje videoscheids

In Nederland is men dus positief. Maar in december ging het tijdens de finale van de Club World Cup nog helemaal mis. In de laatste minuut scoorde Ronaldo van Real Madrid een goal tegen Club América, maar toen leek het erop dat de videoscheidsrechter zich ermee ging bemoeien. Er wordt druk met armen gezwaaid, er is opeens gedoe op het veld, de goal leek te zijn afgekeurd. Ronaldo zou buitenspel hebben gestaan. Dan besluit de gewone scheidsrechter Enrique Caceres plots dat er toch niets aan de hand is en loopt met de bal naar de middenstip. De goal is daarmee geldig. Madrid wint met 2-0.

“Tegen de tijd dat het volgende WK wordt gespeeld, zijn de testresultaten positief genoeg”

Maandenlang werd er gespeculeerd of de videoscheidsrechter wel of niet ingegrepen en waarover die verwarring nu was. Fifa-president Infantino gaf dat afgelopen week pas toe dat er inderdaad was ‘ingegrepen’ door de videoscheids. De man achter de knoppen drukte per ongeluk op een knop waardoor de microfoonverbinding open ging en Caceres in de veronderstelling was dat hij buitenspel had gemist – waardoor de hele verwarring ontstond.

Infantino positief over gebruik videoscheids bij WK

Afgelopen week verdedigde FIFA-president Infantino het gebruik van het ‘VAR-systeem’ in een gesprek met het Spaanse Marca. “We hebben veel geleerd want er is geen betere manier om te testen dan dat te doen binnen een echte wedstrijd,” zei hij. “Tegen de tijd dat het volgende WK wordt gespeeld, zijn de testresultaten positief genoeg om het systeem te gaan inzetten”. Ook zei dat het nut erg groot is, omdat het systeem kan “voorkomen dat een toernooi, zoals de World Cup, wordt beslist door een verkeerde inschatting van een scheidsrechter”.

Als het systeem in 1974 had bestaan, had Nederland wereldkampioen geweest.