Fifa dreigt Spanje uit te sluiten van WK 2018, Italië ligt op de loer

WK voetbal 2018. FIFA heeft Spanje gewaarschuwd dat ze hun plek op het WK Voetbal in 2018 kunnen verliezen als de regering van minister-president Mariano Rajoy niet ophoudt zich te bemoeien met de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF.

Het rommelt namelijk weer eens in de Spaanse voetbalwereld, en dit keer is er eindelijk eens iemand opgepakt voor corruptie. De voorzitter van de RFEF, Angel Maria Villar, oud-speler van Athletic Club de Bilbao, die tevens vice-president van de Uefa is, werd eerder dit jaar gearresteerd vanwege corruptie. Dit gebeurde naar aanleiding van een rapport dat is opgesteld door de CSD, de Spaanse Hoge Raad van de Sport. Dit orgaan is op papier autonoom, maar in praktijk geheel afhankelijk van financiële steun van de Spaanse regering. Bovendien is de voorzitter van de CSD, Jose Ramon Lete, aangesteld door de Spaanse regering. De CSD is daarom géén onafhankelijke partij.

Villar bijna 30 jaar president Spaanse bond

Het lijkt er zelfs op dat de regering van Mariano Rajoy de hand heeft gehad in de aanhouding van Villar, want in het huidige Spanje wordt je alleen opgepakt voor corruptie als je de regering tegen je hebt. De 67-jarige Angel María Villar werd in mei van dit jaar voor de zevende keer herverkozen als voorzitter van de RFEF. Villar is dus al sinds 1988 de grote man bij de Spaanse voetbalbond, en het is onder zijn bewind dat Spanje de EK’s 2008 en 2012 en van het WK 2010 won. De CSD betwist de geldigheid van zijn laatste verkiezing bij de Spaanse voetbalbond. Ze hebben daarom zelfs een zaak ingediend bij het TAS, het Hof van Arbitrage voor de Sport.

De RFEF wordt nu door een interim-President geleid. Villar heeft nooit zijn ontslag ingediend. Juan Luis Larrea zal de rol van interim-President van de RFEF tot hooguit 2020 vervullen, tot de tijd wanneer de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter plaatsvinden. Maar de Spaanse regering van de Partido Popular en de CSD willen ook daar niks van weten. Ze moeten niets weten van Villar, en dus ook niet van Larrea, eveneens een Bask. De CSD wil niet dat zij zich nog kandidaat stellen voor de komende verkiezing. Bovendien willen ze dat de verkiezingen worden vervroegd.

Bekijk hier het volledige WK voetbal 2018 speelschema

Regels zijn regels, ook voor de RFEF

Dat stuit de Fifa tegen de borst. De eisen die de CSD stelt worden als overheidsinmenging gezien. En dat druist in tegen de statuten en regulaties van wereldvoetbalbond Fifa, waar Spanje lid van is en zich dus aan moet houden. En daarom heeft de Fifa in een brief aan Spanje laten weten dat ze moeten stoppen met hun bemoeienissen zoals het forceren van verkiezingen en het uitsluiten van kandidaten. Die regels stellen dat voetbalbonden hun problemen intern en onafhankelijk moeten oplossen en dat daar geen derde partijen bij betrokken mogen zijn. Dat schreef Fifa in hun brief aan de RFEF met de waarschuwing dat de bemoeienis zal leiden tot uitsluiting van het WK. Regels zijn regels en als er corrupte kandidaten zijn betekent dat niet dat diezelfde regels opeens niet meer gelden.

Villar gaf onlangs een persconferentie waarin hij nog eens haarfijn uitlegde hoe het zit met die regels. “Fifa vraagt ons om hun regels na te leven en zij voeren hierbij enkel hun statuten en voorschriften uit. De Spaanse Hoge Raad van de Sport (CSD) forceert de Spaanse voetbalbond om deze wetten te verbreken en als het Spaanse voetbalteam uit de wereldkampioenschappen wordt gegooid zijn zij de enige die daar verantwoordelijkheid voor draagt”, aldus Villar. “Landen als Italië liggen op de loer om de plaats die vrijkomt in te nemen,” voegde hij daar aan toe.

Spanje gaat WK voetbal 2018 winnen

Mariano Rajoy doet ondertussen alsof zijn neus bloedt. Hij gelooft er niet in dat de Fifa haar dreigementen zal uitvoeren. “Het is een scenario dat ik niet voor mogelijk houd. Spanje zal naar het WK gaan en zal het ook winnen,” zei de Spaanse minister-president.