Facebook wil FIFA WK voetbal 2018 live streamen

WK voetbal 2018. Er bestaat een kans de je het komende wereldkampioenschap voetbal via Facebook kunt volgen.

Handig, want dan ben je niet afhankelijk van tv-toestel thuis of bij vrienden met het juiste kabelpakket, en kun je gewoon via je mobiel volgen hoe Nederland het gaat doen tegen landen als Spanje, Portugal en Duitsland.

Voetbal wint aan populariteit in de Verenigde Staten

Voetbal is wereldwijd genomen de meest populaire sport. Ook in de Verenigde Staten wordt de sport steeds populairder en nemen de kijkersaantallen van bijvoorbeeld sportzender ESPN nog altijd toe. ESPN had in 2014 nog een exclusief contract met de FIFA. De finale van het WK in 2014 werd in de Verenigde Staten door maar liefst 25 miljoen mensen bekeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Amerika veel belangstelling is bij sociale netwerken om uitzendrechten te verwerven.

Interesse uitzendrechten van techgiganten

Volgens Bloomberg zou Facebook al in onderhandeling zijn om het FIFA WK Voetbal 2018 dat in Rusland zal worden gespeeld, live te kunnen streamen. Ook Youtube, Twitter en Snap zouden geïnteresseerd zijn om uitzendrechten te kopen zodat ze video’s, streams en highlights via hun netwerken kunnen aanbieden. Deze techgiganten hebben wereldwijd een enorm bereik, en dat is weer heel aantrekkelijk voor adverteerders.

Voor de VS heeft 21st Century Fox alle rechten en wie de wedstrijden wil uitzenden moet daarover met het moederbedrijf van Fox Sports onderhandelen. Fox zou $400 miljoen hebben neergelegd voor een meerjarig contract voor de uitzendrechten van het FIFA wereld kampioenschap.

Eén van de redenen dat ‘soccer’ pas zo laat tot boei komt in de VS heeft precies te maken met adverteerders. Het format van twee keer vijfenveertig minuten speeltijd met eventueel verlengingen en strafschoppen, maakte het voor tv-zenders altijd lastig om adverteerders te vinden. Met internet is dat een stuk eenvoudiger omdat commercials en advertenties naast een videostream kunnen worden getoond.

Facebook hoopt op nieuwe gebruikers met uitzenden WK voetbal

Een medium als Facebook kan advertenties die aan het WK zijn gerelateerd ook op andere pagina’s en plekken tonen. Dat maakt het heel interessant voor adverteerders. Bovendien hoopt Facebook via het uitzenden van het WK Voetbal een hoop nieuwe leden binnen te halen. Fox moet dan bepalen of Facebook hele wedstrijden of alleen highlights mag uitzenden. Fox kan via de sites met wie ze een deal sluiten mensen in de VS overhalen om af te stemmen op Fox Sport

Facebook zou inmiddels tientallen miljoenen dollars hebben geboden om de uitzendrechten voor het WK Voetbal 2018 in de wacht te slepen Maar ook Snapchat en Twitter zouden een bod hebben gedaan. Fox zal nu moeten beslissen of Facebook of een van de andere tech-giganten de rechten krijgt, of dat ze alledrie streams en video’s mogen vertonen op hun sociale netwerk.