Engelse hooligans moeten vrezen voor Rusland tijdens WK voetbal

WK voetbal 2018. Het WK voetbal moet natuurlijk een feest van de sport worden. Maar helaas zijn negatieve zaken niet uit te sluiten, zoals hooliganisme. Engeland is er berucht om, maar wordt gewaarschuwd.

Euro 2016 ligt nog vers in het geheugen met Portugal als eindwinnaar, in een zinderende finale tegen Frankrijk. Maar het toernooi werd ook ontsierd door ongeregeldheden tussen aanhangers van Engeland en Rusland, in aanloop naar hun groepswedstrijd op 11 juni. In drie dagen van confrontaties in de Franse stad Marseille raakten uiteindelijk twee Engelse ‘fans’ in kritieke toestand.

“Voor sommigen zal het een festival van voetbal zijn, voor anderen een festival van geweld.”

Russische hooligans zweren wraak op Engeland

In een BBC-documentaire beweerde een Russische hooligan genaamd ‘Vasily the Killer’ dat het geweld aangestuurd werd door het Kremlin. “Het waren speciale militaire groepen van voetbalhooligans gestuurd door Vladimir Putin om Europa te veroveren.”

En nu waarschuwen een aantal van die Russische hooligans voor nieuwe agressie en ongeregeldheden op het WK 2018 in Rusland. Een anonieme hooligan verklaart: “Voor sommigen zal het een festival van voetbal zijn, voor anderen een festival van geweld. Onze tegenstanders zijn natuurlijk de Engelsen, omdat zij de voorvaders van hooliganisme zijn en omdat ze altijd opgewacht worden.”

Sportminister Rusland: Hooligans komen het land niet in

Natuurlijk heeft organisator Rusland de veiligheid zelf in handen. Vitaly Mutko, minister van Sport en hoofd van het organisatiecomité van het WK 2018, bezweert in elk geval dat voetbalhooligans het land niet inkomen tijdens het WK 2018. “Degenen die hun team willen steunen maar met andere motieven naar ons land reizen, zullen Rusland niet in mogen.”

Natuurlijk is het een hele opgave om hooligans te identificeren, maar verrassend genoeg verklaart Mutko dat hij daarvoor de hulp heeft ingeroepen van de Europese Unie. “Of er een lijst is? Er is een speciale overeenkomst uitgewerkt door de Europese Unie, dat een lijst supporters zal hebben die wedstrijden in Rusland en andere Europese wedstrijden niet mogen bezoeken. Die lijst bestaat, en onze veiligheidsdiensten zullen zich erin mengen. De gebeurtenissen in Marseille zullen zich niet herhalen.”

Gianni Infantino en FIFA maken zich geen zorgen

De uiteindelijke baas over het WK is natuurlijk wereldvoetbalbond FIFA, met Gianni Infantino aan het hoofd. De Zwitser is erg kalm over het aankomende toernooi, zijn eerste WK als hoofd van de FIFA. “Ik heb het volste vertrouwen in Rusland. Zij nemen alles erg serieus. Ze hebben contact gehad met de UEFA en Frankrijk om te leren van de ongeregeldheden in 2016. Onderdeel hiervan is onder meer een ID-systeem.”

Rusland stelt ook antidiscriminatie-inspecteur in voor WK 2018

Naast hooliganisme staan Russische fans helaas ook bekend om incidenten van racisme. Oud-voetballer Alexey Smertin is aangewezen als antidiscriminatie-inspecteur voor het WK 2018. Twee jaar geleden beweerde Smertin nog dat er ‘geen racisme is in Rusland’, terwijl in het seizoen 2014/15 nog 92 incidenten gerapporteerd werden. Smertin gaf toen vooral de schuld aan de media. Nu verklaart hij over zijn nieuwe rol dat hij ‘al zijn moeite erin steekt om racisme en discriminatie buiten het verhaal van voetbal in Rusland te houden.