Voetbal Nieuws. Kroatië moet het in de kwalificatiereeks richting EURO 2020 zien te redden zonder doelman Danijel Subasic. De 33-jarige keeper had een groot aandeel in het WK 2018 succes en stopt net als aanvaller Mario Mandzukic bij de nationale ploeg.

Subasic maakte in 2009 als speler van Hajduk Split zijn interlanddebuut en groeide na het afscheid van Stipe Pletikosa in 2014 uit tot eerste doelman van Kroatië. Hij keepte op het EK 2016 en op het afgelopen WK, waar hij met drie saves in de penaltyserie tegen Denemarken en één tegen Rusland één van de Kroatische helden werd.

Besluit stond vast

Subasic laat op de website van de Kroatische voetbalbond weten dat hij het besluit om te stoppen als international al voorafgaand aan het succesvol verlopen toernooi had genomen. “Omdat ik mijn interlandloopbaan wilde afsluiten met een WK. Misschien had ik nog wel een cyclus kunnen spelen, maar dat zou misschien te veel van het goede zijn”, aldus Subasic.

Daarom draagt Subasic het stokje over aan de jongere generatie. Dit zijn de doelmannen Lovre Kalinic en Dominik Livakovic, die op het WK al de stand-ins dienden van de doelman van AS Monaco. Mogelijk is één van deze twee doelmannen de nieuwe held tijdens WK 2022.

“Zij staan te popelen om hun dromen waar te maken, zoals ik heb gedaan door voor Kroatië uit te komen. De wereld ligt in hun handen, zij zijn de toekomst van Kroatië.”

Dankbaar

Subasic uit in een uitgebreid statement zijn dankbaarheid aan alle fans en de trainers en ploeggenoten die bij de nationale ploeg heeft gehad. De 44-voudig international noemt het ontvangst in eigen land na het veroveren van WK-zilver samen met het toernooi in Rusland de mooiste momenten van zijn carrière. “Ik ben blij dat ik het coolste shirt ter wereld heb mogen dragen”, besluit Subasic.