WK Voetbal 2022. Bondscoach Remko Bicentini van Curaçao zweeft soms tussen uitersten. Met de nationale ploeg won hij de Carribean Cup en kwalificeerde hij zich voor de befaamde Gold Cup. Zijn grote doel is kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar.

Naast bondscoach van Curaçao is Bicentini ook hoofdcoach van eersteklasser Juliana’31 uit Malden. Het is soms omschakelen, geeft hij op de website van de KNVB toe. Van grote stadions, gevuld met 80.000 man tijdens het toernooi om de Gold Cup, naar het knusse Sportpark De Broeklanden in Malden.

“Maar wanneer die fluit eenmaal heeft geklonken, ben ik dat gevoel kwijt. Een wedstrijd is een wedstrijd. SV Juliana’31 is een gezonde en nette vereniging. Ik ben er helemaal op mijn plaats”, aldus Bicentini.

De 50-jarige Bicentini speelde als profvoetballer onder meer bij NEC. In 2007 ging hij onder Leen Looyen aan de slag als assistent-bondscoach van de Nederlandse Antillen. Na het vertrek van Looyen ging Bicentini verder als interim-bondscoach en later als assistent van onder anderen Patrick Kluivert, die momenteel actief is als assistent van Clarence Seedorf bij de nationale ploeg van Kameroen. Inmiddels komt het nationale team uit onder de vlag van Curaçao.

Goede generatie voor Curaçao

Bicentini heeft nu de beschikking over een prima generatie, met onder anderen Eloy Room (PSV), Cuco Martina (Stoke City), Leandro Bacuna (Reading), Elson Hooi (ADO Den Haag) en Brandley Kuwas (Heracles Almelo).

”Het is een hele andere tijd. Toen ik begon hadden we drie profs in de selectie. Veel meer spelers kiezen nu voor Curaçao. Ik heb een lijst met 56 goede spelers. Het voetbal daar is puur en vanuit het hart. Mooier kan niet. Als bondscoach heb ik de spelers maar een paar keer per jaar tot mijn beschikking. Bij SV Juliana’31 heb ik de kans om de hele week met de groep te werken. Dat houdt me scherp.”

Wedden op WK 2022

Het WK 2022 wordt in Qatar afgewerkt. Het voetbalcircus strijkt niet in juli, maar in november neer in het Midden-Oosten. De openingswedstrijd van het WK staat gepland op 21 november en de finale wordt afgewerkt op 18 december 2022. Met slechts 28 dagen is WK 2022 het kortste WK Voetbal in 44 jaar.

In totaal zal er gevoetbald bonden in twaalf stadions, verdeeld over zeven speelsteden. Drie stadions worden gerenoveerd en voor negen arenas geldt dat ze nieuw worden gebouwd. Het grootste stadion waarin gespeeld gaat worden staat in Losail en biedt plaats aan ruim 86.000 supporters.