WK Voetbal 2019. Het prijzengeld dat vrouwenteams op het WK voetbal kunnen verdienen, gaat omhoog. De FIFA wil het verschil tussen de verdiensten van mannen en vrouwen flink verkleinen.

Op het WK 2015 in Canada werd onder de deelnemende elftallen een bedrag van 15 miljoen dollar, ruim 12,5 miljoen euro, verdeeld. Bij de mannen wordt op het WK van 2022 in Qatar maar liefst 440 miljoen dollar verdeeld onder de 32 deelnemers.

Hoe hoog het bedrag bij de vrouwen wordt, is nog niet bekend. Dat wordt op 25 en 26 oktober bepaald tijdens een congres in Rwanda. Wel zegt Emily Shaw, hoofd vrouwenvoetbal binnen de FIFA, dat het bedrag ‘significant’ omhoog zal gaan. Zij deed die uitspraak donderdag op een congres over de rechten voor sportvrouwen. De mondiale voetbalbond wil het verschil in verdiensten de komende jaren verder verkleinen.

Teams vliegen business class

Naast een stijging in het prijzengeld mogen een aantal delegaties op kosten van de FIFA voortaan met businessclass naar het WK vliegen. Het WK van volgend jaar wordt overigens in Frankrijk georganiseerd.

Dat geldt overigens niet voor Oranje, mocht de het team van bondscoach Sarina Wiegman zich voor het eindtoernooi plaatsen. Alleen teams die langer dan vier uur moeten vliegen, krijgen deze extra service.

Schema WK Voetbal 2019

De Oranjevrouwen zijn nog niet zeker van deelname aan het WK 2019. Begin oktober spelen de Leeuwinnen nog een play-off tegen Denemarken. Bij winst wacht een dubbele confrontatie met de winnaar van het duel tussen België en Zwitserland om een WK-ticket.

Het WK begint op 7 juni 2019. Exact een maand later wordt de finale gespeeld. Drie jaar geleden ging de titel naar de vrouwen uit de Verenigde Staten. Nederland werd in de achtste finale uitgeschakeld door Japan.