WK voetbal 2018: het speelschema stroomt vol

WK voetbal 2018. Geleidelijk worden de tickets voor het Wereldkampioenschap voetbal 2018 vergeven. In de zomer van volgend jaar zullen 32 landen beginnen aan het voetbalfestijn in Rusland.

Het gastland is natuurlijk present en in november stromen er via de play-offs nog vier Europese landen in.

Geplaatste landen WK voetbal 2018

Deze landen zien we terug op het WK 2018: Rusland, Brazilië, Iran, Japan, Mexico, België, Zuid-Korea, Saudi-Arabië, Duitsland, Engeland, Spanje, Nigeria, Costa Rica, Polen, Egypte, IJsland, Servië, Portugal, Frankrijk, Argentinië, Uruguay, Colombia en Panama. Er is ruimte voor veertien Europese landen, vijf Afrikaanse, vier Zuid-Amerikaanse, vier Aziatische en drie Noord-Amerikaanse en Caribische. Dan blijven er dus nog twee startbewijzen over en die worden verdeeld via intercontinentale play-offs. In dit geval gaan die tussen Nieuw-Zeeland versus Peru en Australië versus Honduras.

Opvallende absenten zijn Nederland, Wales, Chili, de VS, Kameroen en Ghana. Wales rekenen we normaliter niet tot de roemruchter voetballanden, maar op Euro 2016 strandden Gareth Bale en co pas in de halve finale. Op de slotdag van de kwalificaties ging het mis tegen Ierland, waardoor het land derde werd in zijn groep.

Misgreep kwalificatie Chili een shock

De terugval van Wales is niet zo een grote shock, de misgreep van Chili wel. Het land won tweemaal op rij de Copa America en hoefde in de Zuid-Amerikaanse zone toch niet aan heel strenge eisen te voldoen: minstens bij de top vijf eindigen. Maar het land werd zesde.

Maar er blijven genoeg grootmachten over. Als we alle WK-duels van elk land punten toekennen, dan voert Brazilië de eeuwige ranglijst aan met 227 stuks. De nummer twee op die lijst is Italië en de Azzurri moeten zich in de Europese play-offs tegen Zweden nog naar Rusland knokken. Nummer drie Argentinië deed in zijn laatste kwalificatiewedstrijd net genoeg voor een direct ticket. Op Nederland na is de hele alltime top tien van de partij. Nigeria kan het ontbrekende Kameroen voorbijgaan als beste Afrikaanse land (achttien versus negentien punten).

Het WK vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. De wedstrijden beginnen tussen 14:00 en 20:00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hier het volledige speelschema van de kwalificaties.

Play-offs KW voetbal 2018

9 november 2017
20:45 Noord- Ierland – Zwitserland
20:45 Kroatië – Griekenland

10 november
20:45 Zweden – Italië

11 november
20:45 Denemarken – Ierland

12 november 2017
18:00 Zwitserland – Noord-Ierland
20:45 Griekenland – Kroatië

13 november
20:45 Italië – Zweden

14 november
20:45 Ierland – Denemarken