Voorbeschouwing Zweden - Italië WK voetbal 2018 kwalificatie play-offs

WK 2018 Kwalificatie play-offs. Zweden speelt thuis in de Friends Arena en hoopt dit voordeel om te zetten in winst. Maar Italië reist naar Stockholm met een ijzersterke bezetting en drie spitsen die in topvorm verkeren. Met winst hebben de Azzuri het WK-ticket al bijna zeker in handen. Ventura wil geen enkel risico nemen om te voorkomen dat Italië voor het eerst sinds 1958 zouden missen.

Duitsland en Spanje waren de enige landen tegen wie de Italianen doelpuntloos bleven, wat weer enifzins goed werd gemaakt door te winnen van Nederland en Frankrijk. De Italianen werden ecchter niet eerste in hun groep en zullen nu via de play-offs een ticket voor het WK moeten verdienen. Vanavond spelen ze uit tegen Zweden.

“Als ik speel, liggen
de verwachtingen hoog”

Zweden – Italië: druk is lager voor Zweden

Zweden is een sterke ploeg als ze thuis spelen. Van de vijftien groepswedstrijden die ze in eigen huis speelden, wonnen ze er dertien. Behalve het thuis spelen, heeft Zweden het voordeel dat de verwachtingen niet meer zo hoog liggen omdat ze zonder hun voormalige captain Zlatan Ibrahimovic spelen. “Zweden speelt nu zonder druk, want sinds ik ben vertrokken, verwacht niemand meer zoveel van ze, zowel bij de media als onder de fans. Als ik speel, liggen de verwachtingen hoog en dus is de druk lager als ik er niet bij ben,” vertelde Ibrahimovic tegen Sky Sport Italia.

Italianen met winst en gelijkspel al bijna zeker van het WK

Maar tegen Italië spelen is andere koek voor de ploeg van Janne Andersson. De Azzuri wonnen vier van de vijf laatste ontmoetingen van de blauw-gelen en de vijfde keer werd het gelijkspel. De Italianen zijn daarom dik favoriet om het eindtoernooi te halen. Als ze deze uitwedstrijd winnen, is de eerste belangrijke stap naar Rusland alvast gezet. Maar ook met een gelijkspel zijn de Italianen al bijna zeker van het WK.

Zweden speelt thuis goed, maar in uitwedstrijden zijn ze minder succesvol geweest. Drie verliezen uit vijf partijen buiten de deur is niet bepaald goed. Doordat ze het in thuiswedstrijden goed hebben gedaan, en omdat ze een beter doelsaldo hadden, bleven ze Nederland voor in de groepsfase.

De Italianen deden het wel goed in uitwedstrijden, ze wonnen in Nederland en Frankrijk, waardoor het voor de Zweden lastiger zal zijn om geen doelpunten te incasseren. Bovendien treden de Azurri aan met drie spitsen, Andrea Belotti, Ciro Immobile en Simone Zaza. Alleen zijn Immobile en Belottiniet helemaal fit en ook is er twijfel aan Zaza omdat hij gisteren hinkelend van het veld vertrok. De Zweedse spits Emil Forsberg is wel fit. Maar een aantal Zweedse spelers, Andreas Granqvist, Victor Lindelof, Emil Krafth, Jakob Johansson, Martin Olsson en Jimmy Durmaz, lopen het risico de return in het San Siro te missen door nog een gele kaart op te lopen. Discipline is dus minstens zo belangrijk als de Italianen geen enkele ruimte te geven.

De wedstrijd Zweden Italië begint om 20.45 uur, bekijk hier het volledige play-off speelschema.

Videoscheidsrechters hard nodig tijdens kwalificatie

Gisteren won Zwitserland met 1-0 van Noord-Ierland dankzij een nogal aparte penalty; Corry Evans kreeg een bal op zijn rug die door de Roemeense scheidsrechter Hategan werd aangezien voor hands (“was nou maar even naar SpecSavers gegaan”) – opnieuw een reden waarom videoscheidsrechters hard nodig zijn. Kroatië lijkt het WK-ticket binnen te hebben na een 4-1 overwinning op Griekenland. Zaterdag wordt de playoff tussen Denemarken en Ierland nog gespeeld.