Rusland biedt gratis treinreizen aan tijdens WK 2018

WK voetbal 2018. Rusland wil heel graag dat we in 2018 allemaal naar het WK komen kijken en doet er alles aan om het buitenlandse bezoekers makkelijk te maken om een visa te krijgen. Ook binnen het immense Rusland zelf zal reizen makkelijk worden. Deze week kondigde Rusland aan dat supporters gratis met de trein kunnen om van de ene naar de andere speelstad te komen.

Op het FIFA WK voetbal 2018 worden er in totaal 64 wedstrijden gespeeld in Rusland, verdeeld over 11 steden: Moscow, St. Petersburg, Kaliningrad, Kazan, Nizhny Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov aan de Don, Yekaterinburg en Sochi. Rusland is groot en die steden liggen allemaal dan ook een flink stuk van elkaar. Bezoekers die komend jaar tussen 14 juni en 15 juli meerdere wedstrijden willen zien, zullen dus enorme afstanden moeten afleggen om zich van stad naar stad te verplaatsen. Plus dat het behoorlijke kosten meebrengt voor supporters om zich te verplaatsen.

Gratis vervoer voor supperters WK voetbal 2018

Daarom heeft Rusland aangekondigd dat het treinvervoer gratis zal zijn voor supporters die naar Rusland komen voor het WK Voetbal in 2018. De gratis treinkaarten zullen beschikbaar worden zodra de trekking voor het WK op 1 december aanstaande heeft plaatsgevonden in het Kremlin.

De gratis treinkaarten bieden nog een voordeel voor zowel Rusland als supporters: de treinen zullen vooral ‘s nachts rijden, want zo is het nu eenmaal geregeld in Rusland. Je stapt laat in de avond in en slaapt in de trein; de volgende ochtend stap je uit op je plek van bestemming en heb je de hele dag om je dingen te doen. Supporters met nachttreinen vervoeren betekent ook dat er minder problemen zullen zijn om accommodatie te vinden voor de enorme bezoekersaantallen. Voor bezoekers heeft het bovendien het voordeel dat ze een hotelovernachting uitsparen doordat ze gratis in de trein kunnen slapen.

Bekijk het WK 2018 speelschema

Regering Rusland neemt kosten gratis vervoer op zich

Het kunnen aanbieden van nachttreinen was overigens één van de punten waarmee Rusland zich kon onderscheiden van andere landen die een poging deden het WK Voetbal 2018 binnen te halen. Dat de trein gratis zou zijn, behoorde toen nog niet bij het plan. Het Kremlin heeft de spoorwegen overigens wel belooft om alle kosten en gederfde inkomsten tot op de cent terug te betalen.

In juni 2014 kondigde Vladimir Putin al aan dat voetbalfans zonder visum naar Rusland kunnen reizen tijdens het WK. “We hebben een federale wet aangenomen voor een speciaal visa-beleid voor buitenlanders die een bijdrage leveren aan de organisatie van het het wereldkampioenschap in 2018 Championship, en stellen niet alleen de officiële deelnemers, zoals de voetballers, scheidsrechters, trainers en anderen, maar ook de fans om voor, tijdens en na de WK competitie zonder visum een bezoek te brengen aan Rusland. In de geschiedenis van voetbalkampioenschappen is zoiets als dit nog nooit gebeurd,” kondigde Putin toen aan.

Bezoekers-ID benodigd voor toegang stadiums

Inmiddels is dat iets aangepast. Fans moeten wél een bezoeker-ID aanvragen. Alleen wie dat in zijn bezit heeft, krijgt toegang tot de stadia en wedstrijden. Het bezoekers-ID is meteen het visum. Dat hoeft dus niet apart te worden aangevraagd. Voor landen die hun fans niet zomaar zonder visum naar Rusland laten vertrekken voor het WK, heeft Rusland ook een goede oplossing: Op verschillende Russische consulaten zijn speciale visumcentra’s ingericht zodat fans makkelijk aan een visum kunnen komen.

Deze centra voor het aanvragen van visa’s zijn blijvend: ze moeten ervoor zorgen dat het voor iedereen makkelijk wordt om een bezoek aan Rusland te brengen. Rusland doet er echt alles aan om het bezoekers, vooral die van de FIFA World Cup in 2018 zo aangenaam mogelijk te maken.