Messi verwacht dat Argentinië zal groeien en hoopt op WK-finale

WK voetbal 2018. De huidige generatie Argentijnse voetballers wordt wel de meest succesvolle generatie Argentijnen genoemd. Met namen als Lionel Messi, Javier Mascherano, Ángel Di María, Sergio Agüero, Lucas Biglia, Gonzalo Higuaín, Sergio Romero en Nicolás Otamendi heb je het over beste voetballers ter wereld en op papier is dit een beter team dan de vroegere selecties waarmee Argentinië tweemaal de wereldtitel won.

Een succesformule om het WK in 2018 te winnen zou je dus denken. Maar nee, zet deze gouden generatie bij elkaar als team en er gebeurt helemaal niets. Dat bleek onlangs maar weer toen La Albiceleste in La Paz met 2-0 verloor van Bolivia, een kabouter op voetbalgebied. Het is op dit moment zelfs nog maar de vraag of dit Argentinië het WK in Rusland überhaupt gaat halen.

Één van de meest succesvolle voetballanden

Argentinië werd twee keer wereldkampioen, veertien keer wonnen de Albiceleste de Copa América, een keer de Confederations Cup en twee keer namen ze goud mee naar huis op de Olympische Spelen. Daarmee is het één van de meest succesvolle voetballanden ter wereld.

In de voorrondes voor het WK die al in 2015 werden gespeeld, haalde Argentinië tot nu toe 22 punten, achter Brazilië (33 pt) Colombia (24 pt), Uruguay (23 pt) en Chili (23 pt). De beste vier landen uit Zuid-Amerika gaan door naar het WK, maar nummer vijf – op dit moment dus Argentinië – moet de intercontinentale play-off winnen van een team uit Oceanië om een plek te veroveren in Rusland. Tot die tijd kan er nog wel wat veranderen want er worden nog kwalificatiewedstrijden gespeeld tot in november dit jaar. Argentinië houdt hoop om in een keer door te kunnen, maar in het meest dramatische geval vallen de Albiceleste buiten de boot.

Opvolger ontslagen bondscoach Bauza nog niet bekend

Het loopt dus nog niet helemaal lekker binnen het Argentijnse nationale team. Afgelopen zomer nam Edgardo Bauza het stokje over van Tata Martino als bondscoach van de Argentijnen, maar ook hem lukt het niet om het team consistent te laten spelen. Afgelopen maand werd ook Bauza ontslagen. Wie hem opvolgt is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over Diego Simeone, die een leerling is van Carlos Bilardo wiens strategie leidde tot de Argentijnse wereldtitel in 1986; maar Simeone zit vast aan Atletico Madrid en zal niet snel ‘ja’ zeggen. De andere optie is Jorge Sampaoli die eerder al bondscoach van Chili was en daarmee grote successen boekte, een man met veel creativiteit.

Je kunt je afvragen of het echt aan de bondscoach ligt. Misschien is dit team een beetje te belegen aan het worden om nog smeuïg voor de dag te kunnen komen. Ángel Di María, Javier Mascherano, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero, Sergio Romero en zelfs Leo Messi gaan al lang mee en vormen het vaste meubilair van de selectie. Het zou handig kunnen zijn als er wat vers bloed in de selectie komt, jongens als Paulo en Angel Correa. Dybala heeft sterk seizoen bij Juventus achter de rug en kan perfect kan samenwerken met Higuain. De 22-jarige Correa is de rijzende ster bij Atlético Madrid.

Vers bloed en inspiratie nodig om wereldkampioen te worden

Argentinië zal Rusland uiteindelijk waarschijnlijk wel halen. Maar om daar ook wereldkampioen te worden, heeft het vers bloed en inspiratie nodig, veel van dat laatste zelfs. Na alle gezapige, middelmatige wedstrijden van de afgelopen tijd zal het niet zo makkelijk zijn voor de spelers om de mentale malaise af te schudden, zelfs als een nieuwe coach met nieuwe ideeën het enthousiasme en de gretigheid van La Albiceleste weer weet aan te wakkeren.

Bekijk hier het volledige speelschema van de kwalificatie wedstrijden voor het WK voetbal 2018.