Wereldvoetbalbond FIFA is in verlegenheid gebracht door een publicatie van The Sunday Times. Die krant meldt op basis van gelekte documenten dat de bond al voor de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar in het diepste geheim een akkoord gesloten had met het land.

Uit die documenten blijkt dat televisiezender Al Jazeera, destijds eigendom van sjeik Hamad Ben Khalifa Al Thani en de man achter de WK-kandidatuur van Qatar, akkoord ging met een betaling van honderd miljoen dollar op een rekening van de FIFA als Qatar het WK toegewezen zou krijgen. Uiteindelijk werd inderdaad voor Qatar gekozen en grepen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan mis.

In totaal ontving de FIFA liefst 783 miljoen euro vanuit Qatar, in twee delen. Het eerste deel bestond uit 356 miljoen en werd overgemaakt toen Qatar officieel als organisator werd aangewezen. Vier jaar later volgde onder de noemer ‘geld voor de tv-rechten van de WK’s van 2026 en 2030′ nog eens 427 miljoen euro. The Sunday Times gelooft daar niet in en denkt te weten dat het een extra betaling is voor het binnenhalen van het WK 2022.volume is gedempt

De FIFA laat in een korte reactie dat de toewijzing van het WK aan Qatar al uitvoerig onderzocht is en dat de bond niets te verbergen heeft. Ook benadrukt de bond dat het altijd met de autoriteiten heeft meegewerkt en dat ook blijft doen.