Deelnemende landen WK voetbal

In de zomer van 2018 gaat in Rusland een nieuwe editie van het WK Voetbal van start. Voetballanden moeten zich via het continentale kwalificatietoernooien proberen te kwalificeren voor de eindronde van dit prestigieuze toernooi.

Het kwalificatieproces voor het WK Voetbal 2018

Bij de AFC (Aziatische Voetbalbond) doen in totaal 45 landen mee aan de kwalificaties. De bekendste deelnemende landen zijn Zuid-Korea en Japan. Uiteindelijk mogen minimaal vier of maximaal vijf landen afreizen naar Rusland. Het eventuele vijfde ticket hangt af van een intercontinentale play-off.

Binnen de CAF (Afrikaanse voetbalbond) doen maar liefst 54 landen mee aan het kwalificatietoernooi. Hieronder vallen onder meer Ivoorkust, Marokko, Zuid-Afrika en Nigeria. Echter, er zijn slechts vijf tickets te vergeven aan Afrikaanse landen. Na een afvalronde blijven twintig landen over, die verdeeld over vijf poules strijden voor het felbegeerde ticket.

De OFC (Oceanische voetbalbond) heeft het kleinste kwalificatietoernooi. Toch kent het met Australië een ervaren WK-deelnemer. In totaal doen er elf landen mee en het is nog maar de vraag of er ook een land af mag reizen naar Rusland. De winnaar van de kwalificatiepoule moet namelijk ook nog een internationale play-off weten te winnen.

Tot slot hebben Noord-Amerika (CONCACAF) en Zuid-Amerika (CONMEBOL) nog een eigen kwalificatietoernooi. In Noord-Amerika mogen drie tot vier landen afreizen naar Rusland. De Verenigde Staten is een land dat er meestal in slaagt om deelname af te dwingen. Zuid-Amerika heeft vier tot vijf WK-tickets te verdelen. Binnen dit continent weten Brazilië, Argentinië en Uruguay vaak een ticket te bemachtigen.

Europese kwalificatie WK Voetbal 2018

Net als bij de andere continenten wordt er in Europa (UEFA) ook een kwalificatietoernooi afgewerkt in de aanloop naar het WK Voetbal 2018. In totaal strijden 54 Europese landen om één van de dertien tickets die worden vergeven voor het WK in Rusland. De negen groepswinnaars zijn zeker van deelname. De acht beste nummers twee strijden in play-off wedstrijden om één van de laatste vier tickets.

Gastland Rusland, ook onderdeel van het Europese UEFA, is automatisch geplaatst voor het WK voetbal als organisator van het toernooi.

Het Nederlands Elftal is ingedeeld in Groep A, samen met onder meer Frankrijk en Zweden. België vinden we terug in Groep H, waar Griekenland één van de concurrenten lijkt te zijn. Duitsland is momenteel koploper in Groep D en Engeland vinden we terug op de eerste plaats in Groep F. In Groep G is de spanning om te snijden, aangezien favorieten Spanje en Italië beide op 10 punten staan.

WK Voetbal 2018

Uiteindelijk zullen 32 landen deelnemen aan de eindronde van het WK Voetbal 2018. Dit toernooi vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018 in Rusland. De deelnemende landen worden verdeeld over acht poules, waarna de nummers één en twee van iedere poule door zullen gaan naar de knock-out fase.

WK Nieuws

WK 2018. Tite mag experimenteren met Braziliaanse opstelling

Bondscoach Brazilië maakt vijftien namen voor WK 2018 bekend

WK Voetbal 2018. Dit weekend kwam er opvallend nieuws naar buiten vanuit de Braziliaanse voetbalbond. De Braziliaanse bondscoach Tite heeft namelijk al vijftien spelers...
Voorbeschouwing Zweden - Italië WK voetbal 2018 kwalificatie play-offs

WK Voetbal 2018: Prachtige voetbalshirts van Nigeria gepresenteerd

WK Voetbal 2018. In de aanloop naar het WK Voetbal 2018 zullen de deelnemende teams één voor één hun nieuwe wedstrijdtenue presenteren. Zo ook...
WK voetbal 2018: het speelschema stroomt vol

WK Voetbal Nieuws: Bijna vijf miljoen tickets aangevraagd voor WK 2018

WK Voetbal 2018. De derde verkoopperiode voor WK 2018 tickets is deze ochtend beëindigd. In totaal zijn er 4.905.169 tickets aangevraagd voor het WK...
WK Voetbal 2018: Nederland staat voor kansloze missie tegen Zweden

WK Voetbal 2018: Bjorn Kuipers actief als scheidsrechter in Rusland

WK Voetbal 2018. Scheidsrechter Björn Kuipers is ervan overtuigd: hij gaat als scheidsrechter naar het WK Voetbal in Rusland. De Nederlander heeft weliswaar nog...
Alle Europese deelnemers WK voetbal 2018 bekend

WK Voetbal: Voetbalbond FIFA had geheime deal met TV-bedrijf uit Qatar

WK Voetbal Nieuws. De Australische klokkenluidster Bonita Mersiades heeft opnieuw van zich laten horen wat betreft de toewijzing van het WK Voetbal 2022 aan...