Deelnemende landen WK voetbal

In de zomer van 2018 gaat in Rusland een nieuwe editie van het WK Voetbal van start. Voetballanden moeten zich via het continentale kwalificatietoernooien proberen te kwalificeren voor de eindronde van dit prestigieuze toernooi.

Het kwalificatieproces voor het WK Voetbal 2018

Bij de AFC (Aziatische Voetbalbond) doen in totaal 45 landen mee aan de kwalificaties. De bekendste deelnemende landen zijn Zuid-Korea en Japan. Uiteindelijk mogen minimaal vier of maximaal vijf landen afreizen naar Rusland. Het eventuele vijfde ticket hangt af van een intercontinentale play-off.

Binnen de CAF (Afrikaanse voetbalbond) doen maar liefst 54 landen mee aan het kwalificatietoernooi. Hieronder vallen onder meer Ivoorkust, Marokko, Zuid-Afrika en Nigeria. Echter, er zijn slechts vijf tickets te vergeven aan Afrikaanse landen. Na een afvalronde blijven twintig landen over, die verdeeld over vijf poules strijden voor het felbegeerde ticket.

De OFC (Oceanische voetbalbond) heeft het kleinste kwalificatietoernooi. Toch kent het met Australië een ervaren WK-deelnemer. In totaal doen er elf landen mee en het is nog maar de vraag of er ook een land af mag reizen naar Rusland. De winnaar van de kwalificatiepoule moet namelijk ook nog een internationale play-off weten te winnen.

Tot slot hebben Noord-Amerika (CONCACAF) en Zuid-Amerika (CONMEBOL) nog een eigen kwalificatietoernooi. In Noord-Amerika mogen drie tot vier landen afreizen naar Rusland. De Verenigde Staten is een land dat er meestal in slaagt om deelname af te dwingen. Zuid-Amerika heeft vier tot vijf WK-tickets te verdelen. Binnen dit continent weten Brazilië, Argentinië en Uruguay vaak een ticket te bemachtigen.

Europese kwalificatie WK Voetbal 2018

Net als bij de andere continenten wordt er in Europa (UEFA) ook een kwalificatietoernooi afgewerkt in de aanloop naar het WK Voetbal 2018. In totaal strijden 54 Europese landen om één van de dertien tickets die worden vergeven voor het WK in Rusland. De negen groepswinnaars zijn zeker van deelname. De acht beste nummers twee strijden in play-off wedstrijden om één van de laatste vier tickets.

Gastland Rusland, ook onderdeel van het Europese UEFA, is automatisch geplaatst voor het WK voetbal als organisator van het toernooi.

Het Nederlands Elftal is ingedeeld in Groep A, samen met onder meer Frankrijk en Zweden. België vinden we terug in Groep H, waar Griekenland één van de concurrenten lijkt te zijn. Duitsland is momenteel koploper in Groep D en Engeland vinden we terug op de eerste plaats in Groep F. In Groep G is de spanning om te snijden, aangezien favorieten Spanje en Italië beide op 10 punten staan.

WK Voetbal 2018

Uiteindelijk zullen 32 landen deelnemen aan de eindronde van het WK Voetbal 2018. Dit toernooi vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018 in Rusland. De deelnemende landen worden verdeeld over acht poules, waarna de nummers één en twee van iedere poule door zullen gaan naar de knock-out fase.

WK Nieuws

WK 2018. Tite mag experimenteren met Braziliaanse opstelling

WK Voetbal 2018: Brazilië wil revanche voor historische nederlaag

WK Voetbal 2018. Op 14 juni gaat in Rusland het WK Voetbal 2018 van start. Topfavoriet Brazilië zal zich tijdens dit toernooi graag willen...

WK Voetbal 2018: Zlatan Ibrahimovic keert mogelijk terug bij Zweden

WK Voetbal 2018. Zlatan Ibrahimovic heeft via zijn eigen Twitter-account laten weten dat de kans groot is dat hij met Zweden afreist naar Rusland...
WK voetbal 2018: het speelschema stroomt vol

Japan met nieuwe bondscoach naar WK Voetbal 2018 in Rusland

WK Voetbal 2018. Twee maanden voor de start van het WK Voetbal heeft Japan besloten om Vahid Halilhodzic aan de kant te zetten. De...
Kans op WK 2018 kwalificatie Oranje als een lot uit de loterij

Nederlandse dames winnen van Noord-Ierland, dinsdag wacht Ierland

Oranjeleeuwinnen. Het Nederlands damesteam heeft goede zaken gedaan in de kwalificatiereeks voor het WK Voetbal 2019 in Frankrijk. In het Philips Stadion werd er...
WK Voetbal 2018: Nederland staat voor kansloze missie tegen Zweden

Het speelschema van het Nederlands Elftal in 2018

Voetbal Nieuws. Het Nederlands Elftal heeft de eerste twee wedstrijden erop zitten onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. Engeland en Portugal waren de eerste...