Bulgarije - Nederland voorbeschouwing: Oranje staat voor belangrijke wedstrijd

WK Kwalificatie 2018. Het Nederlands Elftal komt komend weekend weer in actie in het kwalificatietoernooi van het WK Voetbal 2018. In het Nationalen Stadion Vasil Levski in Sofia staat de lastige uitwedstrijd tegen Bulgarije op het programma.

Momenteel staat Nederland tweede in Groep A achter Frankrijk. De wedstrijden tegen Wit-Rusland en Luxemburg werden gewonnen, maar tegen Zweden en Frankrijk wist Oranje niet te winnen. Aan het duel tegen Zweden hield één punt over, terwijl er van Frankrijk werd verloren in eigen huis.

Tegenstander Bulgarije staat momenteel vierde, met zes punten uit vier wedstrijden. Het Oostblokland wist te winnen van laagvliegers Luxemburg en Wit-Rusland, maar ging onderuit tegen Frankrijk en Zweden. Wil Bulgarije uitzicht houden op de tweede plaats, dan moet er gewonnen worden van Oranje.

Voor welke aanvaller kiest Blind?

De grootste discussie in de aanloop naar deze interlandperiode gaat over de spitspositie. Bondscoach Danny Blind riep naast vaste keuze Vincent Janssen ook Bas Dost op, die normaliter als pinchitter fungeert.

Echter, Janssen heeft het erg moeilijk bij Tottenham Hotspur en wist in de Premier League pas één keer te scoren. Daartegenover staat dat Dost juist in de vorm van zijn leven is. De boomlange aanvaller van Sporting Lissabon wist al 24 keer te scoren in 23 competitiewedstrijden en is daardoor zelfs in de race voor de Gouden Schoen.

Nederland moet waken voor onderschatting

Oranje en Bulgarije stonden tien keer eerder tegenover elkaar. Opvallend genoeg is de onderlinge confrontatie volledig in evenwicht. Nederland en Bulgarije wonnen beide vier keer en twee keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Wat betreft WK kwalificatiewedstrijden, heeft het Nederland Elftal een negatieve balans. In de aanloop naar het WK 1970 ging er namelijk één wedstrijd verloren en eindigde één wedstrijd in een puntendeling. Uiteindelijk gingen de Bulgaren naar de WK eindronde en moest Oranje thuisblijven.

In de eenentwintigste eeuw heeft Nederland wel een positieve balans in officiële wedstrijden. In het kwalificatietoernooi van EURO 2008 wist Nederland dankzij Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooij met 2-0 te winnen van Bulgarije.

Speelschema Groep A

Zaterdag 25 maart
20.45 uur: Zweden – Wit-Rusland
20.45 uur: Bulgarije – Nederland
20.45 uur: Luxemburg – Frankrijk

Bekijk hier het volledige speelschema WK kwalificaties.