België – Griekenland WK 2018 kwalificatie: Grote kans Rode Duivels

WK Kwalificatie 2018. Vier gespeeld, vier gewonnen. De Rode Duivels zitten in een zetel richting WK 2018 en kunnen het extra comfortabel maken door Griekenland thuis te verslaan.

Rode Duivels bijna compleet tegen Griekenland

Zoals gezegd gaat de kwalificatie voor het WK 2018 voor België tot nu toe vlekkeloos. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez won alle vier kwalificatieduels, en met een meer dan overtuigend doelsaldo: 21-1 tot nu toe. De 8-1 monsterzege op Estland en 6-0 op Gibraltar zorgden voor tweederde van die goals. Doordat België ook al Bosnië en Herzegovina heeft verslagen (4-0), is het gat met dat land al vijf punten. Alleen Griekenland kan nog volgen op twee puntjes.

En dan heeft Martinez ook nog eens een bijna volledig fitte selectie voor dit kwalificatieduel en daarna de oefenpot tegen Rusland. Alleen aanvoerder Vincent Kompany en Eden Hazard (geblesseerd) ontbreken. Kompany is weliswaar weer fit, maar hij mist wedstrijdritme volgens de bondscoach. “Als voetballer moet je topfit zijn. We hebben hem nodig als hij 90 minuten aankan en dat kan hij nu niet. We moeten hem beschermen en afremmen. Hopelijk is hij snel opnieuw topfit. Hij moet eerst volledig fit raken na veel blessureleed.”

Luxeprobleem op middenveld en aanval voor Martinez

Een bijna volledig fitte selectie betekent bij België ook automatisch luxeproblemen. Want de Rode Duivels hebben een sterke spelersgroep met toppers uit vooral de Premier League. In de verdediging is Martinez redelijk snel klaar, maar op het middenveld is het heel druk met uitzonderlijk talent. Hij heeft Radja Nainggolan en Axel Witsel weer bij de ploeg gehaald, maar die moeten dan wel strijden om een plek.

Want de plaats van Kevin De Bruyne, Manchester City, lijkt zonder twijfel. Door het wegvallen van Eden Hazard is er wel weer een plekje vrij. Nainggolan maakt een goede kans op een basisplek, maar hij zal waarschijnlijk moeten wedijveren met Moussa Dembélé. Axel Witsel zal misschien ook hopen op een centrale plek op het middenveld.

Eventueel kan ook een middenvelder met aanvallende neigingen naar voren worden geschoven. Tegen Estland stond bijvoorbeeld Eden Hazard linksbuiten. Maar het lijkt erop alsof de driemans voorhoede gevormd gaat worden door Dries Mertens, Romelu Lukaku en Yannick Carrasco. Die laatste zou dan een linie opschuiven ten opzichte van het duel met Estland.

Griekenland mist stootkracht voorin

Vermoedelijk zal Roberto Martinez met een redelijk aanvallende opstelling kunnen beginnen, omdat tegenstander Griekenland zich ver zal laten terugzakken in een 4-5-1 opstelling. Dat lijkt ook bijna noodgedwongen, omdat het land maar één ervaren aanvaller heeft: Kostas Mitroglou, 52-voudig international. De rest van de ervaring zit in het dubbele blok van defensie en aanval.

Griekenland had in zijn vorige wedstrijd de kans om het verschil met naaste belager Bosnië en Herzegovina – waarschijnlijk voor de play-offplek – tot zes punten te maken. Maar de Grieken kwamen zelfs nog goed weg met 1-1, door een treffer in de 95 minuut van verdediger Georgios Tzavellas. Tegen België zal men hopen lang de nul te houden, om met veel geluk minimaal een puntje eruit te slepen.

Speelschema Groep H

Zaterdag 25 maart
18.00 uur: Bosnië-Herzegovina – Gibraltar
18.00 uur: Cyprus – Estland
20.45 uur: België – Griekenland

Bekijk hier het volledige speelschema WK kwalificaties.