Azerbeidzjan – Duitsland WK 2018 voorbeschouwing: Die Mannschaft kan bouwen

WK Kwalificatie 2018. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor Duitsland richting het WK 2018: de volle 12 punten uit vier wedstrijden en vijf punten voorsprong. Die Mannschaft zit op rozen.

WK 2018 kwalificatie: geen hoogvliegers in groep van Duitsland

Als wereldkampioen van 2014 en halve finalist van het EK 2016 was Duitsland natuurlijk in pot 1 ingedeeld bij de loting voor de WK 2018 kwalificatie. Die loting had landen als Italië, IJsland, Zweden of Polen aan Duitsland kunnen koppelen, maar het lot was Die Mannschaft goed gezind: Noord-Ierland, Azerbeidzjan, Tsjechië, Noorwegen en San Marino kwamen uit de kokers rollen.

En dus gaat het zoals verwacht crescendo voor de ploeg van bondscoach Joachim Löw. Met 16 gescoorde goals kan hij niet klagen. Keepers Manuel Neuer en Marc-André ter Stegen zijn in de eerste vier wedstrijden nauwelijks getest en daarom zijn zij met de Engelse doelman Joe Hart nog de enigen die hun land op nul tegengoals hebben gehouden deze hele WK-kwalificatie. Alhoewel vaste doelman en aanvoerder Neuer er nu niet bij is, omdat hij last heeft van zijn kuit.

Joachim Löw kan aan ploeg voor WK 2018 werken

Het gebrek aan zware tegenstand nodigt Löw uit om jonge spelers een kans te geven voor de toekomst, en natuurlijk misschien al het WK voetbal 2018. Zo traden Julian Weigl (21 jaar), Julian Brandt (21) en de wat bekendere Leroy Sané (21) woensdag al aan in de oefenpot tegen Engeland. Duitsland won het treffen overigens met 1-0, door een prachtige goal van Lukas Podolski, die daarmee afscheid nam van Die Mannschaft.

In de aanval heeft Joachim Löw voorlopig nog geen jonge vervanger voor spelers als Podolski. Maar met Mario Gómez, Thomas Müller en André Schürrle heeft hij over kwaliteit niks te klagen. Op het middenveld zal waarschijnlijk Julian Draxler (ook nog maar 23) waarschijnlijk weer in de basis staan tegen Azerbeidzjan, net als assistkoning Mesut Özil. Antonio Rüdiger (24) en Joshua Kimmich (24) lijken erg zeker van hun basisplek in de verdediging.

Azerbeidzjan kan vervelend zijn voor Duitsland

Duitsland is de huidige nummer 3 van de FIFA-ranking, tegenstander Azerbeidzjan is nummer 89. Dan zou je zeggen dat het ‘appeltje, eitje’ is voor de Duitsers. Zeker aangezien driekwart van de spelers van Azerbeidzjan in eigen land speelt. Twee spelen in Duitsland, maar de ene in de 2. Bundesliga en de ander bij het tweede team van Eintracht Frankfurt.

Het land zal een erg defensieve 4-5-1 neerzetten, met een eenzame spits dus voorin. Maar die tactiek heeft Azerbeidzjan al wel twee overwinningen opgeleverd: 1-0 tegen San Marino en een meer indrukwekkende 1-0 tegen Noorwegen. In en tegen Tsjechië, toch ook niet een voetbaldwerg, hield Azerbeidzjan de score op 0-0. Alleen Noord-Ierland was met 4-0 te sterk. Het is aan Duitsland om ook net zo snel door die defensie te breken.

Speelschema Groep C

Zondag 26 maart
18.00 uur: Azerbeidzjan – Duitsland
18.00 uur: San Marino – Tsjechië
20.45 uur: Noord-Ierland – Noorwegen

Bekijk hier het volledige speelschema WK kwalificaties.