Alle Europese deelnemers WK voetbal 2018 bekend

WK Voetbal 2018. De kwalificaties voor het WK 2018 in Rusland zijn zo goed als afgerond. Inmiddels zijn er 30 van de 32 deelnemende landen bekend, nadat deze week Zwitserland, Kroatië, Zweden en Denemarken zich via de play-offs hebben geplaatst.

Vandaag weten we wie nummer 31 wordt, nadat de return Australië – Honduras is gespeeld, en donderdag wordt het laatste deelnemende land bekend na de return Peru – Nieuw-Zeeland.

Italië sinds 1958 niet op WK

In Europa heeft gastland Rusland zich automatische geplaatst en verder de groepswinnaars België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Polen, Portugal, Servië en Spanje, aangevuld door de winnaars van de play-offs Zwitserland, Kroatië, Zweden en Denemarken. Eerder deze week was er de grote schok nadat Italië zich voor het eerst sinds 1958 niet wist te kwalificeren voor het eindtoernooi. De Italianen kwamen in de pay-offs niet voorbij Zweden. Ook Nederland heeft zich, zoals al eerder bekend, niet weten te plaatsen en ook Turkije schittert door afwezigheid. Voor IJsland, een natie met een krappe 340.000 inwoners, is het de eerste keer dat het een WK speelt. IJsland is ook het eerste land met minder dan een miljoen inwoners dat zich ooit voor een WK Voetbal heeft weten te plaatsen.

De Afrikaanse landen die op het WK spelen zijn Egypte, Marokko, Nigeria, Senegal en Tunesië. Voor Marokko is het voor het eerst in de geschiedenis dat het land zich heeft geplaatst voor het eindtoernooi. Ze werden winnaar in de groep, voor Ivoorkust, en in alle zes wedstrijden liet de Marokkaanse keeper geen bal door. De Afrikaanse voetbalgrootmachten Ivoorkust, Kameroen en Ghana zijn er dus niet bij.

Uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, spelen Costa Rica, Mexico en Panama. De Verenigde Staten presteerden belabberd tijdens de kwalificaties en zijn er voor het eerst sinds 1986 niet bij.

Chilli grote afwezige op WK voetbal 2018

Voor Zuid-Amerika hebben Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay zich geplaatst. Chili is daarmee de grote afwezige; het land liep de play-offs mis doordat hun doelpuntensaldo net iets lager was dan dat van Peru. Peru kan zich, evenals Honduras, nog plaatsen via de play-offs. Deze worden vandaag en morgen afgerond.

De Aziatische groep leverde een WK-ticket op voor Iran, Japan, Zuid-Korea en Saudi-Arabië. In deze groep kunnen Australië en Nieuw-Zeeland zich nog plaatsen. De returns voor de play-offs Australië – Honduras en Peru – Nieuw-Zeeland gespeeld. De heenwedstrijd eindigde in beide gevallen met 0-0.

Loting WK voetbal 2018 poules

Voor de loting in Moskou worden de deelnemende landen volgens de Fifa-wereldranglijst zoals die oktober 2017 gold in groepen verdeeld. Er zijn dan vier potten adie elk acht teams bevatten. Gastland Rusland zit automatisch in de eerste pot , waar dan nog de zeven hoogst geplaatste landen aan worden toegevoegd. De volgende acht landen gaan in pot twee, enzovoorts, met de laagst geplaatste landen in pot vier. Er zijn wel twee uitzonderingen voor de onderverdeling van de groepen die uit deze potten worden getrokken: Er mogen géén twee landen uit dezelfde voetbalconfederatie in een groep belanden, met uitzondering van de Europese UEFA-teams; daarvan mogen er maximaal twee landen in een groep spelen.

De potten zullen er als volgt uitzien:

  • Pot 1: Rusland – Duitsland – Brazilië – Portugal – Argentinië – België – Polen – Frankrijk
  • Pot 2: Spanje – Peru/Nieuw Zeeland – Zwitserland – Engeland – Colombia – Mexico – Uruguay – Kroatië
  • Pot 3: Denemarken – IJsland – Costa Rica – Zweden – Tunesië – Egypte – Senegal – Iran
  • Pot 4: Servië – Nigeria – Australië/Honduras – Japan – Marokko – Panama – Zuid-Korea – Saoedi-Arabië

De loting voor het WK wordt op 1 december a.s. gehouden in de concerthal van het Kremlin in Moskou, om 14.00 uur onze tijd.